ZANIMLJIVA IDEJA

Dodajte još jedan zaslon svom pametnom telefonu

27.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

'Bežični e-tintni zaslon' koji se s pametnim telefonom povezuje putem NFC-a zanimljiva je ideja. Pogotovo za one koji stalno gube papiriće s bilješkama

Prije no što su svijet (i srca korisnika) osvojili pametni telefoni, svoje su mjesto na vrhu imali preklopni mobilni telefoni s dva zaslona. Vanjski zaslon na poklopcu nije bio velik ni u boji, a često je pokazivao tek vrijeme i obavijest o pozivu ili primljenoj SMS poruci.

Iako su neki proizvođači radili na razvoju pametnih telefona s dva velika zaslona, od kojih bi jedan bio na prednjoj, a drugi na stražnjoj strani kućišta, još nijedan nije zaživio na tržištu.

No ekipa iz Intela, u suradnji s ekipama sa sveučilišta u Washingtonu i Massachusettsu, zaključila je kako bi pametnim telefonima dobro došao  jedan manji zaslon koji ne mora nužno biti fizički vezan uz pametni telefon.

Tako je nastao prototip 'bežičnog zaslona koji se temelji na e-tinti'. Osim što se s pametnim telefonom povezuje putem NFC-a i troši izuzetno malo električne energije, ovaj bežični zaslon može poslužiti i kao podsjetnik za važne brojeve telefona, adrese ili fotografije.

Dovoljno je napraviti 'screenshot' informacije koja vam je bitna i pomoću NFC-a poslati tu 'sliku' na manji zaslon. Podsjetnik je gotov u nekoliko sekundi, a korištenje e-tintnog zaslona neće istrošiti bateriju vašeg pametnog telefona.

Kako piše Gizmodo, mana takvog zaslona temeljenog na e-tinti je u činjenici da je fotografija na njemu crno-bijela te da nije toliko velik kao 'originalni' zaslon.

Ali ako podsjetnike još uvijek pišete na papiriće i gubite ih po torbi ili džepovima, ovakav zaslon mogao bi vam biti koristan.