važno je sudjelovati

Strava uvodi modu virtualnih trkača: Ne morate ići u New York da biste sudjelovali u njujorškom maratonu

12.06.2019 u 15:00

Bionic
Reading

Organizatori otvaraju vrata svima koji žele sudjelovati, na licu mjesta ili bilo gdje na svijetu. Dovoljno je prijaviti se, i to potpuno besplatno, odjenuti najotpornije tenisice i u zakazano vrijeme započeti utrku

Njujorški maraton, koji se svake godine održava početkom studenog, jedan je od najpopularnijih i najposjećenijih na svijetu. U njemu rado sudjeluju i profesionalci i amateri; lani je utrku završilo 52.813 natjecatelja, a na startu ih je bilo i puno više. No, nisu svi oni fizički bili prisutni u najvećem gradu Sjedinjenih Američkih Država. Njih 424 svoju je utrku otrčalo na potpuno drugim dijelovima svijeta. Ove će ih godine, kažu, biti puno više, možda i na tisuće.

Naime, New York City Marathon ove godine otvara vrata svima koji žele sudjelovati, na licu mjesta ili bilo gdje na svijetu. Dovoljno je prijaviti se, i to potpuno besplatno, odjenuti najotpornije tenisice za trčanje i u zakazano vrijeme započeti utrku.

Sudjelovanjem u toj virtualnoj utrci organizatori žele privući sve one trkače koji se iz raznih razloga ne mogu osobno pojaviti na startu utrke u New Yorku.

Njujorški maraton Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Ključno je da organizatori počnu gledati šire od same organizacije fizičkih utrka', kaže Michael Capiraso, predsjednik i izvršni direktor New York Road Runnersa. 'To je sjajan način angažiranja ljudi širom svijeta.'

Capiraso želi privući i sve one trkače koji nemaju dovoljno vremena i(li) novca da se i osobno pojave na utrci, a u virtualnom maratonu vidi ogroman potencijal. Plan mu je proširiti uslugu virtualnih proizvoda koji uključuju programe obuke trkača i virtualnu seriju utrka koje je u posljednjih godinu dana otrčalo više od 57.000 natjecatelja na raznim stranama svijeta.

Njujorški maraton jedan je od najposjećenijih na svijetu Izvor: Društvene mreže / Autor: Kishere Film

Sudionici virtualnog maratona svoje će kilometre prijavljivati putem Strave, društvene mreže namijenjene sportašima. Najtecatelji mogu odabrati žele li trčati na sam dan održavanja priredbe ili u nekom terminu tri dana uoči službenog natjecanja ulicama New Yorka.

'Realna natjecanja nikad neće nestati. Ovo je samo dobra prilika da to iskustvo, zahvaljujući digitalnoj tehnologiji, osjetite i ako ste kilometrima daleko od događanja', kaže David Lorsch, potpredsjednik Strave za strategiju i poslovni razvoj.

Prošle godine njujorški mataron otčalo je i 500 virtualnih natjecatelja. Njihov je broj bio ograničen i svi su morali platiti za svoj nastup. Ove godine broj prijava je neograničen, a sudjelovanje besplatno za sve. Poželite li i vi biti djelom ovog virtualnog spkektakla, prijave se primaju od 19. lipnja na ovoj adresi.