I MOZART BI TAKO

Dirigirao filharmonijom koristeći iPad

24.11.2011 u 12:55

Bionic
Reading

Digitalni gadgeti sve više ostavljaju traga na izvedbu klasične glazbe. Korak dalje napravio je pijanist i dirigent Jeffrey Kahane

Naime, Kahane je dirigirao Njujorškom filharmonijom koristeći - iPad.

Na repertoaru je bila Mozartova simfonija br. 33. Filharmoniji je to bilo prvi put da njome netko ravna koristeći digitalni gadget, a i Kahaneu je bilo prvi put da Appleov tablet koristi s tako velikim orkestrom, piše New York Times.

Kahane je rekao da je to bilo zabavno iskustvo. Nije morao okretati stranice, a i lakše mu je bilo pratiti note.

Filharmonijom je ravnao svirajući klavikord, usput improvizirajući. Bilo je nestvarno vidjeti računalo na neelektroničkom glazbalu tijekom izvedbe simfonije iz 18. stoljeća. Kahan je uvjeren da bi i Wolfgang Amadeus osobno učinio isto.

Glazbenici, naročito pijanisti, sve češće koriste iPad i laptope umjesto klasičnih notnih zapisa. Borromeo String Quartet, recimo, to čini redovito. Bežične nožne pedale i zasloni osjetljivi na dodir značajno olakšavaju okretanje stranica.

A i skidanje nota u digitalnom obliku znači manje tereta na turnejama. U svojoj zbirci Kahan ima oko sto naslova, preuzetih uglavnom s open source izvora.

Ipak, iPad nije dobar za sve. Kahan kao primjer navodi Mahlerove simfonije, koje su nepraktične zbog svog obima.

No, zato na digitalnim uređajima zasad nije moguće preskakati stranice, iskinuti neku od njih ili prevrnuti i rasuti cijeli notni zapis tijekom izvedbe, što se zna dogoditi.

Osim toga, korištenje digitalnih gadgeta dirigentu olakšava ravnanje orkestrom dok svira neki instrument, što mu omogućuje bolje uklapanje s orkestrom.