Postani i Ti djevojka IT

Digitalnoj ekonomiji potrebna je ženska ruka

20.05.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Zašto su žene nedovoljno zastupljene i angažirane u digitalnoj ekonomiji i kako povećati vidljivost ženskih uzora u području IKT-a kod mlađe ženske populacije, tema je okruglog stola koji se u utorak održava u Zagrebu. Ulaz je slobodan i pozvane ste sve!

Povodom potpisivanja Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva organizira okrugli stol 'Postani i Ti, djevojka IT!' koji će se u utorak 21. svibnja u 11 sati održati u dvorani Stablo znanja u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu u Savskoj 25.

Tema okruglog stola je osvješćivanje nedovoljne zastupljenosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji i povećanje vidljivosti ženskih uzora u području IKT-a kod mlađe ženske populacije.

Deklaraciju potpisalo 26 zemalja

Na okruglom stolu sudjelovat će zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec, ravnateljica vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, voditeljica odjela implementacije softvera Lemax i organizatorica Supergirls inicijative Nataša Kapov Kostovski, zamjenica ravnatelja CARNET-a Andrijana Prskalo Maček i asistentica Zavoda za telekomunikaciju pri FER-u Matea Žilak.

ICT Supergirls 2018 Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Hrvatska je jedna od potpisnica Deklaracije o posvećenosti pitanja žena u digitalnom svijetu. Povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji moglo bi pomoći rješavanju pitanja nedostatka IKT znanja u EU te potaknuti ekonomski rast i širi društveni napredak. Tekst Deklaracije predložila je Europska komisija, a dosad ju je potpisalo 25 država članica Europske unije i Norveška.

Rodna pristranost

Deklaracija prepoznaje rodnu pristranost i socijalno-kulturološke konstrukcije kao glavne prepreke koje uzrokuju podzastupljenost djevojaka i žena u digitalnom svijetu. Riječ je o međusektorskom problemu u čije rješavanje valja uključiti odgojno-obrazovni sustav, gospodarstvo, medije i javne servise.

Države potpisnice obvezale su se na suradnju s tijelima javne vlasti i predstavnicima javnog i privatnog sektora te s civilnim društvom u radu na uzrocima fenomena podzastupljenosti žena u ovom sektoru.