NOVITET

Digitalni novčanik u fiskalnim blagajnama za manje troškove

11.07.2014 u 12:25

Bionic
Reading

Banka Erste je u suradnji s tvrtkom Fiskal1 integrirala uslugu digitalnog novčanika (Erste Wallet) u fiskalne blagajne. Omogućuje trenutnu isplatu na žiro-račun, čime se troškovi upravljanja gotovinom svode na minimum

Tako je više od 21 tisuću klijenata Fiskala1, malih poduzetnika, dobilo je novu verziju softvera koji omogućava korištenje inovativnog bezgotovinskog sustava naplate proizvoda i usluga pametnim telefonom ili tabletom.

Usluga je prvenstveno namijenjena plaćanju u trgovinama maloprodaje, kafićima, restoranima, kioscima, taksi uslugama i svim drugim mobilnim trgovcima i pružateljima usluga.

Digitalni novčanik trgovcima omogućuje trenutnu isplatu na žiro-račun, čime se troškovi upravljanja gotovinom svode na minimum. S druge strane, kupci dobivaju aplikaciju koja im omogućuje bolju kontrolu troškova, dostupnost svih računa u banci, a u aplikaciju Erste Wallet mogu pohraniti i sve svoje kartice za lojalnost.


Također, ovom je uslugom po prvi puta omogućen elektronički transfer novca između dva računa (s tekućeg na tekući račun ili s tekućeg na žiro račun) bez posredstva kartice.

Za korištenje usluge Erste Wallet ne plaća se jednokratna naknada niti drugi pristupni troškovi, a s obzirom da tablet Fiskal1 ujedno predstavlja i terminal za naplatu, isključeni su i dodatni troškovi nabave novih uređaja.

Digitalnim novčanikom se plaća tako da trgovac u svojoj blagajni odabere način naplate Erste Wallet. Na zaslonu fiskalne blagajne prikazuje se grafički QR kod na kojem su zapisani podaci za plaćanje. Alternativno, trgovac taj kod može ispisati i predati ga kupcu.

Kupac svojom aplikacijom Erste Wallet skenira QR kod i potvrđuje plaćanje. Nakon potvrde plaćanja na zaslonima oba uređaja pojavljuje se informacija o izvršenom plaćanju kao dokaz o provedenoj transakciji.

'Vjerujemo da će ova usluga promijeniti stav trgovaca prema negotovinskim plaćanjima jer je naknada za korištenje digitalnog novčanika daleko niža od svih dosad zabilježenih naknada te za prosječnog trgovca iznosi ispod jedan posto.

Kada na proviziju koju banke naplaćuju za polaganje gotovog novca ubrojite vrijeme i troškove transporta, vjerujemo da će mnogi prepoznati ovu uslugu kao financijski benefit i troškovno rasterećenje', rekao je Igor Strejček, direktor Direkcije upravljanja distribucijskim kanalima u banci Erste.