cyber guardiaN

Zaštita od kibernetičkih prijetnji: Erste banka pokrenula nagradni natječaj za studente

31.01.2024 u 15:21

Bionic
Reading

U okviru projekta Erste Cyber Guardian, Erste banka je pokrenula nagradni natječaj za studente hrvatskih fakulteta. Riječ je o natječaju na koji studenti zainteresirani za STEM područje prijavljuju svoj rad pisan u formi seminarskog rada pod nazivom 'Kao Cyber Guardian zaštiti budućnost digitalnog svijeta' u kojem je potrebno ponuditi pet savjeta za one koji ne znaju kako se zaštititi od budućih digitalnih prijetnji.

Cilj ovoga natječaja je potaknuti studente da iskažu svoje razumijevanje i kroz jednostavne savjete podignu svijest o sigurnosti u digitalnom prostoru i prijetnjama koje nas u tom prostoru okružuju, a autori tri najbolja rada osvajaju glavne nagrade. Prva nagrada iznosi 1500 eura, druga 1000 eura, dok treća nagrada iznosi 500 eura. Osim glavnih nagrada, za sve finaliste predviđene su i utješne nagrade.

Kako studenti mogu sudjelovati?

Nagradni natječaj provodit će se u dva kruga, a studenti se mogu prijaviti individualno ili u timu s najviše pet članova. U prvom krugu, koji traje do 9. veljače 2024. potrebno je e-mailom na cyberguardian@erstebank.hr predati dokaz o statusu studenta, dokaz o državljanstvu te kratko motivacijsko pismo. Sami radovi na istu e-mail adresu predaju se u razdoblju od 12 .veljače do 1. ožujka 2024.

Nakon toga slijedi izbor šest finalista natječaja, koji će u drugom krugu natječaja pred stručnim žirijem održati kratke prezentacije svojih radova. Konačan izbor i proglašenje pobjednika održat će se 27. ožujka 2024. Više detalja s pravilima natječaja objavljeni su na internetskoj stranici banke.

O projektu Erste Cyber Guardian

S ciljem osnivanja Sigurnosno operativnog centra (SOC) te podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti pojedinaca i organizacija koji sudjeluju u ekosustavu banke, Erste banka je početkom prošle godine započela s provedbom projekta Erste Cyber Guardian koji će trajati ukupno tri godine. Projekt predstavlja važan iskorak u jačanju sigurnosnih kapaciteta banke te podizanju razine kibernetičke sigurnosti u dinamičnom i nepredvidljivom digitalnom okruženju.

Ukupna vrijednost projekta je 5,5 milijuna eura, od čega je polovina, odnosno 2,75 milijuna eura sufinancirano iz programa Europske komisije Digitalna Europa, u sklopu kojeg se financiraju projekti vezani uz upotrebu digitalnih tehnologija koje će pozicionirati Europsku uniju kao tehnološkog lidera do 2030. godine. Realizacija projekta primarno obuhvaća dodatno ojačavanje sigurnosne otpornosti banke, kroz implementaciju niza sigurnosnih tehnologija i procesa.

Osim pozitivnog utjecaja na kibernetičku sigurnost banke, kroz ovaj projekt osigurat će se podizanje razine znanja i svijesti o kibernetičkim prijetnjama među zaposlenicima, klijentima, ali i širom javnosti. Osigurat će se, između ostalog, i financijska potpora trećim stranama, konkretno dobavljačima u bankarskom sektoru, u svrhu postizanja više razine zrelosti u segmentu kibernetičke sigurnosti. Također, financirat će se edukativne aktivnosti koje će se provoditi u školama i na sveučilištima na temu kibernetičke sigurnosti, identifikacije i odgovora na rastuće rizike te uloge učenika i studenata u osiguravanju kibernetičke sigurnosti u svakodnevnom životu.