CISCO CONNECT

Digitalizirani svijet prilika je za pametne

09.04.2016 u 06:26

Bionic
Reading

Četiri od deset tvrtki koje posluju danas bit će istisnute s tržišta u idućih pet godina, uključujući i segmente koji dosad nisu bili naročito pogođeni digitalizacijom

Digitalizacija je jedan od trendova koji će u velikoj mjeri obilježiti idućih nekoliko godina. Fokus će biti na softveru, ogromnim količinama podataka koji će pristizati dok digitaliziramo sve oko sebe zahvaljujući senzorima i međusobno povezanim uređajima čiji će broj rasti do neslućenih razmjera.

Kako će granica između digitalnog i fizičkog postajati sve manje vidljivom, tako će se novi poslovni modeli sve više temeljiti na sveprisutnom prihvaćanju novih tehnologija. Tražit će se automatizacija gdje god će biti moguća, bit ćemo svjedoci uspona analitike ogromnih količina podataka, a korisničko iskustvo postat će proizvod, rekao je direktor sistem inženjera u tvrtci Cisco Systems Petr Pavlu tijekom konferencije Cisco Connect 2016.


Inovacija je danas tri reda veličine jeftinija nego što je bila prije 15 godina, dodao je. Treba manje vremena za razvoj novih rješenja i ima ih daleko više nego ikad prije, zahvaljujući djelomično i hiperpovezanosti.

Četiri od deset tvrtki koje posluju danas bit će istisnute s tržišta u idućih pet godina, uključujući i segmente koji dosad nisu bili naročito pogođeni digitalizacijom poput industrije nafte i plina. 'Prilika je to za sve s pametnom idejom', prognozirao je Pavlu.

IT će završiti u puno većem broju konačnih proizvoda no što je danas slučaj, internet stvari bit će temelj svega. Nositelji disrupcije bit će tvrtke koje omogućuju korisnike (kao primjer je naveo projekt pametne ulice koju je Hrvatski Telekom postavio u Dubrovniku), pomažu im da se razlikuju od drugih (pametni kišobrani Kisha) ili potpuno redefiniraju čitave kategorije (Rimac Automobili, Uber).