UPOZNAJTE KISHU

Ovaj domaći pametni kišobran nećete nikada izgubiti

28.11.2015 u 08:15

Bionic
Reading

Iako pratim startupove, ne dogodi se često da naletim na proizvod (ili uslugu) koja doista rješava neki moj problem. Kisha je izuzetak. Riječ je o pametnom kišobranu s pratećom aplikacijom za Android i iOS, koji vlasnika upozorava kad ga negdje ostavi

Davno sam prestao brojati kišobrane koje sam zaboravio, zametnuo ili izgubio. Zbog toga sam ih bio prestao i kupovati - nije imalo smisla davati novac za predmet koji će gotovo sigurno nepovratno nestati nakon što ga zaboravim kod liječnice, frizerke, u javnom prijevozu...

Kisha je osmišljena kako bi riješila taj problem, i to na dva načina. Dolazi s ugrađenim čipom, koji Bluetoothom komunicira s vašim pametnim telefonom i diže uzbunu ukoliko detektira kako ste kišobran ostavili izvan zone koju ste prethodno označili sigurnom (i u kojoj vas neće alarmirati).


Osim putem obavijesti na mobitel, upozorit će vas i blinkanjem lampice ugrađene u dršku, čija baterija može izdržati do šest mjeseci bez punjenja.

Što ako vam je obavijest promakla, a blinkanje niste primijetili? Prateća aplikacija može vam pokazati gdje ste ostavili svoj pametni kišobran kako bi se mogli vratiti po njega. Korisno i u slučaju krađe - vjerujem kako bi lopovi bili prilično iznenađeni kad bi im zakucali na vrata zbog kišobrana.

No, Kishini tvorci Andrija Čolak (poznat po franšizi Surf'n'Fries) i Goran Čandrlić otišli su još par koraka dalje. Njihov će vam proizvod ponuditi petodnevnu vremensku prognozu, kako bi lakše procijenili hoćete li ga zatrebati. Napravljen je od savitljivog poliuretana koji se, tvrde u Kishi, neće polomiti ni pri vjetru brzine gotovo 200 kilometara na sat, niti će hrđati.

Kako i priliči, nastala je u jednom od najkišovitijih hrvatskih gradova, Rijeci, nakon što je kiša lijevala dva tjedna bez prestanka. Dostupan je u više modela i veličina.

Kisha Umbrella