ISPLATI LI SE NADOGRADNJA?

Deset super stvari koje nam je donio novi Office

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 13.07.2010 10:06
  • Objavljeno 09.07.2010 u 17:11
office 2010

office 2010

Izvor: Promo fotografije / Autor: Microsoft

Microsoft je novim Officeom 2010 još jednom potvrdio svoje vodeće mjesto proizvođača uredskih aplikacija. Pogledajmo kakve novosti donosi najnoviji Office

Naveli smo deset novih ili poboljšanih funkcija zbog kojih bi bilo zanimljivo preći na najnoviju inačicu ili možda odustati od nekog konkurentskog proizvoda i odlučiti se za Microsoftov.

1.Zajednički rad

Aplikacije Word, Powerpoint, Excel i OneNote unutar novog Officea podržavaju zajednički rad na projektu. To znači da se više korisnika može povezati i dobivati izmjene svih sudionika kolaboracije na jednoj datoteci u realnom vremenu. Naravno, umrežavanje se događa putem interneta pa korisnici koji zajedno rade ne moraju biti ni na približno istoj lokaciji.

2. Online aplikacije

Za korištenje novog Officea nije nužno imati ga instaliranog na svakom računalu na kojem ga želimo koristiti. Office 2010 postoji i na webu, ali ga kao takvog mogu koristiti samo vlasnici offline inačice. S jedne strane možemo reći da se u tom slučaju radi o beskorisnom dodatku, ali s druge je to veliki bonus za one koji su ga kupili. Manipuliranje datotekama izvodi se preko Microsoftova SkyDrivea.

3. Jednostavno uređivanje videa i slika

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Office 10 posjeduje programe za jednostavniju obradu slike i video isječaka. Većina korisnika koja želi, primjerice, u nekoj prezentaciji upotrijebiti svoju fotografiju ili video isječak neće morati pribjeći skupom komadu specijaliziranog softvera, već će jednostavne radnje obaviti softverom unutar paketa.

4. Paste Preview (pregled komande zalijepi)

Komanda Paste ili Zalijepi u hrvatskom prijevodu ima opciju pregledavanja rezultata tj. pokazuje kako će dokument izgledati kada sadržaj zalijepite u njega. Kako se sadržaj može zalijepiti u tri različita formata, s originalnim formatiranjem, s kombiniranim formatiranjem ili s uklonjenim formatiranjem, opcija pregleda zna biti vrlo korisna. Nažalost, neki put će ova funkcija zakazati. Očekujemo ispravak ovog propusta u prvom service packu, ako ne i ranije.

5. Office Backstage

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nove inačice Officea izgubile su klasične menije na kakve smo se navikavali dugi niz godina. Primjerice, stavka File koja nam je svima poznata iz klasičnog menija u novom Officeu uglavnom je skrivena iza tipke Office. Pritiskom na tipku otvara se novi prozor koji pruža sve opcije koje smo navikli pronaći u  stavci menija File. Ovo je jedna od novosti koju ćete ili zavoljeti ili zamrziti. Primijetili smo da nema mišljenja u sredini.

6. Office koegzistira s ranijim inačicama

Ako samo želite isprobati novi Office prije nego što se odlučite hoćete li ćete ga usvojiti, možete izabrati 'Keep Previous Version' u postavka instalacije. Sve aplikacije starijeg Officea ostat će netaknute na računalu, osim Outlooka.  Novi Outlook prebrisat će stari pa bi možda u prvoj instalaciji trebalo izbjeći instaliranje e-mail klijenta.

7. Protected View

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Office 2010 omogućuje otvaranje sumnjivih dokumenata u zaštićenom pregledu. Korisnik tada neće moći mijenjati dokument, ali će moći pogledati o čemu se radi s lokacije gdje se dokument nalazi. U isto vrijeme potencijalno opasan dokument neće moći napraviti nikakve izmjene na sustavu. Ako korisnik odlući da dokument nije opasan, jednim klikom ga može 'otključati' i početi uređivati.

8. Brže otvaranje aplikacija

Aplikacije u Officeu 2010 se otvaraju osjetno brže od onih u Officeu 2007. Ubrzanje nije jako veliko, ali veseli pogotovo kada tijekom jednog radnog dana pokrenete Office nekoliko desetaka puta.

9. Prezentacije bez Power Pointa

Prezentacije kreirane u novom Power Pointu mogu se pokrenuti i prikazati na drugom računalu koje čak i nema instaliranu aplikaciju. Dodatak Broadcast Slide Show omogućuje prikaz prezentacije kroz internetski preglednik bez ikakvih instaliranih dodataka.

10. Još sposobniji Outlook

techrepublic

techrepublic

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Danas u vrijeme izvrsnih besplatnih e-mail usluga čini se da su e-mail klijenti pomalo zastarjeli softver. Tako ne misli Microsoft koji je izišao s novijom inačicom Outlooka. Ona donosi bolje upravljanje razgovorima (nizovima poruka razmijenjenim s istim osobama). Moguće je izdvojiti važnije poruke, obrisati manje važne ili jednostavno ignorirati cijeli razgovor. Ignoriranje cijelog razgovora odnosi se i na buduće poruke koje bi sugovornici korisnika mogli poslati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi