TRENDOVI U TELEKOMUNIKACIJAMA

Deloitte predviđa rast prodajte tableta i pametnih telefona

19.01.2011 u 12:35

Bionic
Reading

Više od polovice prodanih računala u svijetu ove godine neće biti osobna računala već uređaji poput pametnih telefona, tableta i prijenosnika, tvrdi se u novom istraživanju konzultantske tvrtke Deloitte 'Trendovi u telekomunikacijama u 2011'

To je istraživanje predstavio danas hrvatski ured Deloittea, pri čemu je njihov analitičar Dejan Ljuština naglasio da se ove godine očekuje veća dominacija navedenih uređaja od osobnih računala.

Ipak, očekuje se da će i ove godine biti nastavljen rast prodaje osobna računala u svijetu za oko 15 posto.

Među ne-računalima analitičari predviđaju da će ove godine prevladati prodaja tablet računala koja će više od 10 milijuna ili više od 25 posto ukupne prodaje kupiti tvrtke, čime će nadmašiti rast potražnje privatnih korisnika.

Takve trendove, kazao je Ljuština, prati i telekom sektor u Hrvatskoj, gdje je prošle godine u trećem kvartalu prodano 5 posto više računala nego u istom razdoblju 2009., pri čemu je najviše rasla prodaja prijenosnih računala.

No, za razliku od svijeta, u Hrvatskoj se još slabo traže tablet računala, dok prodaja notebookova i pametnih telefona raste.

Vezano za društvene mreže pogotovu facebook koji je dominantan u svijetu, Ljuština je istaknuo da se ove godine očekuje više od milijardu korisnika što je nevjerojatan rast, a to će dovesti i do velikog porasta oglasa na tim mrežama na oko dvije milijarde od čega će očekivani prihod biti oko 4 milijarde dolara.

Za Hrvatsku je rečeno da trenutno ima 1,3 milijuna korisnika Facebooka, što je porast od oko 30 posto u zadnjih pola godine.

Trend rasta te mreže kako u svijetu tako i u Hrvatskoj se nastavlja te ona postaje sve bliže tradicionalnim medijima poput televizije koja je unatoč svim crnim prognozama ostala dominantan medij.

Od globalnih trendova za infrastrukturu u telekom sektoru istraživanje je najznačajnije mjesto dalo investicijama u LTE tehnologiju kao četvrtu generaciju mobilnih telekomunikacija.

Ove godine u svijetu 130 telekom operatora provodi testiranje te tehnologije, među kojima i hrvatski T-Mobile i Vipnet, a očekuje se da će ih 30 u svijetu komercijalno ove godine pustiti u rad te mreže.

Kompletno istržaivanje Deloittea u PDF formatu možete pronaći ovdje