VIŠE IZBORA, MANJE TROŠKOVA

Danas počinju e-upisi u srednje škole

09.05.2013 u 12:07

Bionic
Reading

Učenici koji se ove godine upisuju u 1. razred srednje škole od danas, 9. svibnja, mogu započeti s prijavom željenih obrazovnih programa, objavilo je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta

Kako to funkcionira javnosti će pokazati resorni ministar dr. sc. Željko Jovanović koji će točno u 13 sati iz Osnovne škole Antuna Kačića Miošića u Ludbregu poslati prvu prijavu u sustav.

Škola u Ludbregu odabrana je kako bi se pokazale sve prednosti e-upisa. Naime, zahvaljujući projektu koji starta ove godine u suradnji s CARNet-om, učenici i roditelji više neće morati trošiti vrijeme i novac za prijavu upisa. Konkretno, učenici osmih razreda koji pohađaju školu u Ludbregu, ili bilo kojem drugom mjestu u državi, od sutra će se iz svog doma ili škole moći početi prijavljivati u obrazovne programe diljem Hrvatske. Svaki učenik, pritom, može prijaviti najviše 10 obrazovnih programa u pet škola.

Kako je ministar objasnio prilikom prezentacije projekta 15. travnja, bodovni prag se određuje temeljem ocjena, vrijedi za sve škole u Hrvatskoj, primjenjuje se tijekom cijelog upisa, a same škole neće propisivati bodovne pragove. On za gimnazije iznosi 56 bodova, za eksperimentalni program strukovnih gimnazija 50, za upise u ostale programe u trajanju od najmanje četiri godine 44 boda, a trogodišnje škole i dalje su bez bodovnog praga', rekao je ministar.

Samo škole na otocima, u brdsko planinskim područjima i one koje provode program na jezicima nacionalnih manjina mogu smanjiti pragove za najviše četiri boda.

Od trenutka prijave u sustav učenici će moći pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program. Podaci će se ažurirati svakih sat vremena. Prijave traju do 26. lipnja.