SUSPENDIRALI IH

Cruise mora ukloniti svoje robotaksije s ulica San Francisca

25.10.2023 u 11:51

Bionic
Reading

Cruise mora odmah ukloniti svoje robotaksije s cesta nakon što je jedno njegovo vozilo udarilo pješakinju

Kalifornijske vlasti suspendirale su taksije bez vozača tvrtke Cruise koja je u vlasništvu General Motorsa, nakon što je u San Franciscu jedno takvo vozilo udarilo pješakinju.

Suspenzija stupa na snagu odmah. Cruise će morati odmah ukloniti svoje robotaksije s cesta.

Vlasti su priopćile kako su utvrdile da 'vozila tog proizvođača nisu sigurna za rad u javnosti'. Najavile su istragu svih opasnosti povezanih s tehnologijom, kao i je li Cruise pogrešno predstavio sigurnosne informacije.

Utvrde li kako postoji 'nerazuman rizik za javnost', mogu odmah opozvati ili suspendirati sve dozvole izdane Cruiseu, sve dok ta tvrtka ne ispuni sve zahtjeve koji su pred nju postavljeni.

U Cruiseu tvrde kako njihovi robotaksiji nadmašuju sigurnosnu referentnu vrijednost za usluge prijevoza ljudi. Dodaju kako su njihova vozila te vrste sudjelovala u ukupno 65 posto manje sudara. Najavili su kako će blisko surađivati s vlastima tijekom istrage, piše Gizmodo.

Istraga se bavi nesrećom tijekom koje je ljudski vozač u Nissanovoj Sentri udario pješakinju i odbacio je na put Cruiseovom taksiju bez vozača, koji je 'agresivno zakočio kako bi smanjio udar'.

Ipak, zakačio je nesretnu ženu i gurao je još nekih šest metara prije no što se zaustavio. Vozač koji je skrivio nesreću još nije priveden pred lice pravde.