AUTONOMNA VOZILA

Robotaksi oduzeo prednost vatrogascima u San Franciscu i izazvao sudar, kreće istraga

22.08.2023 u 12:03

Bionic
Reading

Tvrtka za robotaksije Cruise, u vlasništvu GM-a, pristala je udovoljiti zahtjevima kalifornijskih regulatora i prepoloviti svoju flotu u San Franciscu nakon što su dva njezina automobila bez vozača sudjelovala u sudarima prošlog tjedna. Ta odluka ujedno dolazi nešto više od tjedan dana nakon što je Cruise dobio odobrenje kalifornijskih javnih komunalnih službi za rad u cijelom gradu u svako doba dana

U jednoj od nesreća prošlog tjedna sudjelovalo je vatrogasno vozilo, potvrdila je za Reuters policijska uprava San Francisca (SFPD). Vozilo je, prema izvješću, imalo upaljena svjetla i sirene te je prolazilo kroz raskrižje u gradskoj četvrti Tenderloin kada je udarilo u robotaksi Cruise, a koji je u raskrižje ušao na zeleno svjetlo na semaforu. A kako je poznato, vozila hitnih službi u takvim situacijama imaju prednost prolaska, što robotaksi nije prepoznao.

Prema Cruiseu, putnik u vozilu zadobio je 'lakše ozljede'. Iz tvrtke su najavili da će istražiti incident, a objavili su da je robotaksi prepoznao i čuo zvuk sirene te identificirao vozilo i zakočio kako bi se smanjila brzina, no sudar nisu mogli izbjeći.

'Cruiseovo vozilo nije moglo odrediti put kretanja vatrogasnog vozila jer se vozilo prebacilo u drugu prometnu traku kako bi prošlo kroz crveno', rekli su iz Cruisea. Još jedan robotaksi bez putnika bio je uključen u odvojeni incident istog dana, izvijestio je San Francisco Chronicle.

Kalifornijski Odjel za motorna vozila (DMV) naredio je Cruiseu da 'odmah smanji svoju aktivnu flotu operativnih vozila za 50 posto' dok istražuje nesreće, prema Bloombergu. DMV je također rekao da smanjenje ostaje na snazi dok Cruise 'ne poduzme odgovarajuće korektivne radnje za poboljšanje sigurnosti na cesti'.

Tvrtki je sada u San Franciscu dopušteno upravljati s 50 automobila bez vozača danju i 150 noću. Glasnogovornik Cruisea rekao je Quartzu: 'Radujemo se suradnji s DMV-om kako bismo napravili bilo kakva poboljšanja i pružili sve podatke koji su im potrebni za jačanje sigurnosti i učinkovitosti naše flote.'

Šefica vatrogasaca San Francisca Jeanine Nicholson upozorila je kalifornijske vlasti da ne proširuju upotrebu vozila bez vozača u gradu. Na saslušanju 7. kolovoza navela je 55 slučajeva u kojima su robotaksiji ometali rad vatrogasne službe.

'Najveća je briga da će netko biti ozbiljno ozlijeđen ili ubijen jer ne možemo ispravno odgovoriti na incident', rekla je Nicholson za ABC7 News u lipnju. 'Potrebno je da tvrtke za robotaksije sjednu za stol sa svojim inženjerima, ali i političarima te da surađuju s nama kako se ne bi dogodilo nešto katastrofalno', ustvrdila je.

Nacionalna uprava za sigurnost u prometu pokrenula je istragu o Cruiseu u prosincu nakon višestrukih izvješća o neispravnostima u vožnji.

Kalifornijske vlasti upravo su odobrile Cruiseu šire operacije u San Franciscu

Dvije nesreće dogodile su se tjedan dana nakon što je Kalifornijska komisija za komunalne usluge (CPUC) dala Cruiseu i njegovom konkurentu Waymu zeleno svjetlo za rad u San Franciscu u svako doba dana. Bila je to sporna odluka kojoj su se glasno protivili neki javni dužnosnici i stanovnici, a uslijedila je nakon sedam sati javne rasprave.

Aaron Peskin, predsjednik Nadzornog odbora San Francisca, rekao je za San Francisco Chronicle ranije u kolovozu da više lokalnih agencija planira osporiti odluku CPUC-a. 'Ovo je tek početak. Vrijeme je da guverner Newsom analizira javnu sigurnost prije nego što netko bude ubijen', ustvrdio je Peskin.