NOVI HORIZONTI

Crna rupa u središtu Mliječnog puta mogla bi postati filmskom zvijezdom

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 04.10.2019 12:48
  • Objavljeno 04.10.2019 u 12:48
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Tim koji je uspio snimiti prvu fotografiju crne rupe ima novi ambiciozan plan: snimiti video tog tajanstvenog svemirskog objekta u stvarnom vremenu

U travnju ove godine međunarodni tim znanstvenika uspio je po prvi put u povijesti snimiti crnu rupu, za što su tijekom prošlog mjeseca dobili nagradu Breakthrough, vrijednu tri milijuna američkih dolara.

Ali, neće se na tome zaustaviti. Idući korak za tim iza teleskopa Event Horizon (EHT) snimanje je filma o crnoj rupi. I to ne bilo kojoj, već supermasivnoj crnoj jami Sagittarius A* u središtu Mliječnog puta.

Novi projekt, skraćeno nazvan ngEHT, cilja snimiti video zapise matične nam galaksije u stvarnom vremenu kako bi mogli pratiti njeno ponašanje i promjene u njenom okruženju, kao i testirati teorije velikog fizičara Alberta Einsteina o tome kako gravitacija funkcionira na posve novi način.

PUT U SVEMIR

Pogled iz radionice: Ovako NASA sastavlja robotski rover za misiju Mars 2020.

Pogledaj galeriju
15

U travnju je snimljena crna rupa M87. Na slici je vidljiv crveno-žuti akrecijski disk, rotirajuća masa supervrućeg plina i prašine, ostataka mrtvih zvijezda, planeta i drugih objekata. Taj je disk veći od cijelog našeg Sunčevog sustava.

Mračni dio u disku je događajni obzor, točka iza koje je gravitacijska sila crne jame toliko jaka da niti svjetlost ne može putovati dovoljno brzo kako bi joj izbjegla. Upravo je zbog toga toliko zahtjevno snimiti crnu rupu na bilo koji način.

Zahvaljujući fotografiji M87 znastvenici su dobili obilje podataka o njenom položaju, kako se plin kreće oko nje, kao i potvrdu Einstenovih teorija o ponašanju gravitacije u neposrednoj blizini crnih rupa, između ostalog. Stoga će znanstvenici ponovno pozornost usmjeriti prema M87, skupa s Sagittarius A*.

Video može otkriti nove tajne crne jame

Teleskop Event Horizon obuhvaća više zvjezdarnica diljem svijeta koje rade zajedno i čine jedinstveni 'virtualni' teleskop veličine planeta Zemlje.

Znanstvenici nastoje dodati nove teleskope u tu mrežu (ukupno njih još 11), sagraditi novu opremu i poboljšati računalnu tehnologiju kako bi mogli obrditi deset puta više prikupljenih podataka. S vremenom bi se trebali uključiti i teleskopi u svemiru, kako bi dodatno poboljšali vidljivost.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju
6

Snimanje video zapisa dvije crne rupe moglo bi potrajati oko pet godina. Video je važan zato što bi mogao otkriti ono što fotografija ne može: kako crna jama proždire tvar.

Dosad je to bilo moguće procijeniti temeljem jakog svjetla koje nastaje prilikom takvih događanja. Video bi omogućio praćenje u stvarnom vremenu.

M87 ima masu koliko i 6,5 milijardi naših Sunaca, dok je Sagittarius A* značajno manja - tek oko njih četiri milijuna. To znači kako Sagittarius A* u sebe uvlači manje materije, pa ima i manji akrecijski disk.

Tvari koje privuče kruže oko nje znatno brže nego oko M87: za puni krug im treba nekoliko sati, a ne nekoliko tjedana. Plan je tijekom nekoliko mjeseci snimiti time-lapse video M87 kako bi se uhvatilo više punih orbita. Za Sagittarius A* bi to trebalo biti moguće u stvarnom vremenu jer tijekom samo jedne noći moguće je zabilježiti osam do devet orbita, piše Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!