ŠAMAR TEORIJAMA UROTE

Cjepivo protiv HPV-a djeluje nevjerojatno dobro!

20.06.2013 u 12:23

Bionic
Reading

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je jučer da je broj infekcija ljudskim papiloma virusom (HPV) kod tinejdžerica drastično pao od kada je u SAD-u počeo program cijepljenja

Stručnjaci poručuju da istraživanja nisu zabilježila nikakve dokaze da cjepivo izaziva mentalnu zaostalost kako to uporno tvrdi američka konzervativna političarka Michele Bachmann. Naprotiv, kažu, cijepljenje bi širom svijeta moglo zaštititi milijune žena od raka vrata maternice.

Statistički podaci predstavljeni u časopisu The Journal of Infectious Diseases pokazuju da su razine infekcije HPV-om kod djevojaka u dobi od 14 do 19 godina od uvođenja programa 2006. prepolovljene sa 7,2 posto na 3,6 posto. Autori zaključuju da je cjepivo pokazalo nevjerojatnu učinkovitost u sprječavanju širenja virusa koji je glavni uzrok raka cerviksa. Jedno od mogućih objašnjenja ovako dobrih rezultata jest da je cjepivo bolje nego što se očekivalo, a drugo da je nagli porast broja procijepljenih spriječio širenje virusa među ostalom populacijom.

Rezultati su iznenadili istraživače jer su razine procijepljenosti protiv HPV-a u SAD-u relativno niske u usporedbi s drugim zemljama – tek trećina djevojaka ondje je cijepljena dok ih se u drugim razvijenim zemljama cijepi oko 80 posto. Čak je i Ruanda nedavno dostigla visoku razinu procijepljenosti od 80 posto.

Ovako niske razine procijepljenosti u SAD-u posljedica su teorija zavjera, antivakcinacijskih pokreta i protivljenja vjerskih zajednica koje se boje da bi cijepljenje moglo potaknuti promiskuitet među mladima. U SAD-u HPV svake godine uzrokuje 19.000 slučajeva raka kod žena te oko 8.000 kod muškaraca.

Hrvatske razine sramotno niske

U Zagrebu, koji cjepivo (koje stoji 3.000 kuna) nudi besplatno, cijepljeno je samo 10 posto djevojčica. Dobrim dijelom ovakvu poražavajuću statistiku Hrvatska može zahvaliti nacionalnoj predvodnici antivakcinacijskog pokreta dr. Lidiji Gajski. Iako nije ni epidemiolog niti stručnjak za infektivne bolesti, već internistica, Gajski već godinama vodi medijsku kampanju protiv cjepiva – od onih protiv virusa gripe do HPV-a.

'Nema dokaza da cjepivo djeluje, a broj prijava štetnih učinaka samo u šest zapadnih zemalja do 2011. godine dosegnuo je više od 30.000', izjavila je za Slobodnu Dalmaciju Gajski početkom godine ustvrdivši da cjepivo može uzrokovati brojne teške nuspojave kao što su gubitak vida, trnci, pad krvnog tlaka, paraliza, Guillain-Barreov sindrom, facijalna pareza, anafilaksija i sl.

HZJZ: Cjepivo je sigurno

Prema Zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' cjepivo koje se koristi u Hrvatskoj registrirano je u svim zemljama Europske unije, a štiti od bolesti uzrokovanih HPV tipovima 6, 11, 16 i 18 koji su najčešći i najopasniji. Namijenjeno je sprječavanju razvoja teških predstupnjeva raka vrata maternice (CIN II/III) i raka vrata maternice, predstupnjeva raka stidnice i rodnice uzrokovanih HPV tipovima 16 i 18 te vanjskih spolnih bradavica uzrokovanih HPV tipovima 6 i 11.

Naši epidemiolozi tvrde da cjepivo može spasiti na stotine života hrvatskih žena godišnje te da nema težih nuspojava.

'Od raka maternice kod nas oboli više od 300 žena godišnje, a oko 100 umre. To izgleda malo u odnosu na primjerice rak dojke. Jedan od razloga za relativno malu smrtnost je dostupnost pregleda. No s obzirom na sve dostupne mjere zapravo ne bi trebala umrijeti niti jedna žena', rekla je krajem prošle godine Tatjana Nemeth-Blažić, dr. med. iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a koja tvrdi da od početka vakcinacije u Hrvatskoj nije zabilježena niti jedna teža nuspojava.

'Najčešće nuspojave su tek lokalne reakcije na mjestu cijepljenja – bol, crvenilo, oteklina, no ni njih nemaju svi. Također se može javiti mučnina, vrtoglavica i povraćanje, ali mnogo rjeđe', poručila je epidemiologinja.