UZ POMOĆ SMARTPHONEA

CIA uložila u uređaj koji može modelirati bilo što

30.09.2013 u 11:44

Bionic
Reading

Američki obavještajci financijski su poduprli tvrtku koja je razvila uređaj koji spaja lasersku tehnologiju s mogućnostima pametnog telefona i može izmjeriti bilo što pa od toga napraviti model

Novozelandska tvrtka, koju između ostalih financira i CIA-in ogranak za ulaganje In-Q-Tel, napravila je uređaj za pametne telefone nazvan Spike, koja omogućuje bilježenje preciznih mjera - i izradu trodimenzionalnih modela - bilo čega, piše Venture Beat

Jednostavno, uzmete pametni telefon, stanete na udaljenost do 180 metara od objekta s kojim se želite pozabaviti te ga izmjerite, mapirate i napravite trodimenzionalan model, koji pak možete i podijeliti s drugima a da ne napuštate aplikaciju.

Spike uključuje uređaj temeljen na laserskoj tehnologiji koji spojite na svoj mobitel. Proizvod je, kažu, namijenjen arhitektima, inženjerima, dizajnerima interijera, filmskim ekipama, osiguravajućim kućama... No lako je zamisliti kako ga se koristi za špijuniranje i u vojne svrhe.

Ike, tvrtka koja stoji iza Spikea, dosad je prikupila 8,5 milijuna dolara (oko 50 milijuna kuna) ulaganja. Dosad su se bavili tehnologijama vezanim uz uvećanu stvarnost i upravljanje izvanrednim slučajevima.

Iako već imaju funkcionalan prototip Spikea i prateću aplikaciju za Android, pokrenuli su kampanju na Kickstarteru kako bi sakupili novac za razvoj aplikacije za iOS, API-ja za razvojne programere... Već su prikupili više od pola ciljanih 100 tisuća dolara (oko 600 tisuća kuna).

Pogledajte kako su oni to zamislili: