INTERNETSKI PREGLEDNICI

Chrome uvodi šarenu kolekciju novih poslovnih alata, pogledajte što su pripremili

16.04.2021 u 10:10

Bionic
Reading

Od smanjene potrošnje resursa, preko slanja 'komadića' internetskih stranica, pa sve do lakšeg pregleda dokumenata, Googleov internetski preglednik sve se više prilagođava širem spektru korisnika

Google je najavio nekoliko novih značajki za Chrome i usput iskoristio priliku da spomene napretke u područnju smanjenja potrošnje računalnih resursa. Nadogradnje uključuju poboljšani rad s PDF datotekama, lakše dijeljenje poveznica s dodatno izraženim tekstom i mnoge druge.

Poveznice sa naglašenim tekstom olakšat će dijeljenje i, pogodili ste, naglašavanje teksta kojeg želite podijeliti sa prijateljima i kolegama. Jednostavnim odabirom teksta na web stranici i desnim klikom na 'Copy link to highlight' dobit ćete poveznicu koja učita stranicu sa naglašenim dijelom. Ova značajaka dolazi na računala i Android, a uskoro će postati dostupna i na iOS-u.

Lakši rad s PDF-ovima

Chromeov poboljšani rad sa PDF datotekama donosi traku s alatima pomoću koje se svaka stranica možev vidjeti kao zasebna sličica. Tu je također i novi način rada za prezentacije koji skriva sve trake s alatima za lakši prikaz dokumenta.

Druga poboljšanja vezana uz rad s PDF-om uključuju pregled dvije stranice odjednom i nadograđenu traku s alatima koja ima pristup nedavno otvorenim PDF-ovima i akcijama poput zumiranja, spremanja, ispisa i tako dalje. Konačno, tijekom načina rada za prezenacije, Chrome će automatski utištati sve notifikacije sve dok prezentacija ne završi.

Također ćete pojedinim prozorima dati ime kako biste lakše razaznali što točno imate otvoreno.

'Zamrzavanje' skupina kartica

Google će uskoro izbaciti i mogućnost 'zamrzavanja' neaktivnih skupina kartica. Ovim će preglednik trošiti puno manje sistemskih resursa i time doprinjeti performansama cijelog sustava. Značajka je još u stadiju testiranja, što znači da ćemo se do njezinog dolaska morati malo strpiti.

Google je za kraj spomenuo i poboljšane performanse preglednika koje, prema njima, smanjuju potrošnju procesora za 35 posto, kao i dodavanje 1.25 sati dodatnog rada na Mac računalima (Windows i ostale platforme također bilježe slične rezulatate). Preglednik je također malo učinkovitiji po radu s memorijom, smanjivši potrošnju svake kartice za oko 100 MB.