DOBRO JE ZNATI

Chrome skriva zanimljive mogućnosti

25.02.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Internetski preglednik Chrome dolazi s puno skrivenih opcija, ali i nudi brojne dodatke koji nakon instalacije mogu uvelike olakšati svakodnevno surfanje internetom

Bez obzira na to koji internetski preglednik koristite, svaki od njih ima svoje prednosti i mane u odnosu na druge.

Chrome se u nekim aspektima pokazao superiornim u odnosu na konkurente, no njegove prave prednosti na svjetlo dana izlaze tek kada se pozabavite 'skrivenim' postavkama.

Do njih nije teško doći, a nazivaju se i 'Chrome Flags'. Zapravo se radi o eksperimentalnim postavkama koje vam u mnogočemu mogu poboljšati iskustvo surfanja internetom.

Dakle, u rubriku za pretraživanje upišite 'chrome://flags' ili 'about:flags' i otvorit će vam se zanimljiv svijet dodatnih postavki.

Jedna od njih je automatsko generiranje lozinke. U svijetu u kojem prosječan korisnik ima desetak lozinki za različite račune na internetu, ovakva 'pomoć' zaista može dobro doći.

Jednostavno među Chrome Flags odaberite 'Enable Password Generation' i kada se sljedeći put nađete na stranici koja od vas zahtijeva da osmislite lozinku, u prostoru u kojem trebate upisati lozinku pojaviti će se mali ključić. Pritiskom na taj ključić izbaciti će vam se prozor s prijedlogom lozinke. Na vama je da prijedlog prihvatite (i zapišete ga na komad papira kako ga ne biste zaboravili) ili ignorirate i upišete vlastitu lozinku.

Korisnicima Applea vjerojatno će se svidjeti 'Flag' koji omogućava da povlačenjem po trackpadu dobiju prikaz otvorenih kartica na istom ekranu. Slično kao popis najčešće korištenih web-stranica u Safariju, Chromeu ili Firefoxu.

Dovoljno je staviti tri prsta na trackpad i povući prema dolje nakon što ste aktivirali opciju 'Tab Overview' u Flagovima.

Ako često imate otvoreno po desetak kartica znate kako je veoma teško identificirati koje su kartice otvorene jer se njihova veličina smanjuje, što je veći broj kartica otvoren. Da bi to izbjegli, korisnicima Windowsa nudi se mogućnost aktiviranja opcije 'Stacked Tabs'

Zahvaljujući ovoj opciji, kad ponestane mjesta, kartice će se slagati jedna na drugu i zadržati svoju originalnu veličinu.

Osim 'Flagsa' koji mogu nestati i pojaviti se ovisno o aktualnoj verziji Chromea, Chrome Web Store nudi mnogo aplikacija ili dodataka kojima možete poboljšati svoj Chrome.

Tako primjerice, zahvaljujući dodatku Post to Tumblr ili Pinner for Pintrest u svega dva klika možete podijeliti na Tumblru ili Pintrestu neku zanimljivu fotografiju ili stranicu na koju ste naišli surfajući internetom.

Kliknite na fotografiju desnom tipkom miša i odaberite opciju za dijeljenje na tim društvenim mrežama. Jednostavnije ne može.

Dogodi li vam se često da naiđete na neki zanimljivi članak ili tekst, ali jednostavno nemate vremena pročitati ga u tom trenutku? A kasnije se više ne možete sjetiti gdje ste to vidjeli?

Instalirajte Pocket, dodatak koji vam omogućava da sačuvate članke ili web-stranice za kasnije. Možete ih čak i posebno označiti kako biste se lakše snašli među njima.

Ako koristite nekoliko različitih servisa za čavrljanje poput Gtalka, Instant Messengera ili Facebook Chata, dodatak talk.to vam daje mogućnost objedinjavanja tih chatova u jednom prozoru.

Jednostavno ga instalirajte, upišite potrebne podatke i krenite. Talk.to će uz ime svakog kontakta staviti i ikonicu kojom ćete prepoznati putem kojeg servisa razgovarate s tim kontaktom.