PROJEKT E-MOBIL

Četrnaest startupova predstavit će mobilne aplikacije

02.01.2014 u 14:46

Bionic
Reading

U osječkom hotelu Waldinger, 16. siječnja s početkom u 11 sati, bit će održan Mobile App Connect, događanje tijekom kojeg će četrnaest startupa predstaviti svoje mobilne aplikacije

Tim će događanjem biti okončan projekt e-Mobil, koji financira Europska unija, a putem kojeg je pod mentorstvom stručnjaka 50 polaznika educirano za razvoj mobilnih aplikacija.

Time će projekt, u vrijednosti od 160 tisuća eura (1,2 milijuna kuna), nakon 18 mjeseci trajanja polako ući u završnu fazu. Očekuje se kako će govoriti predstavnici gradova i županija, Boris Bajtl, voditelj osječkog ureda Siemens Convergence Creators, Luka Sučić iz poduzetničkog akceleratora hub:raum Deutsche Telekoma, koji je ujedno i član žirija te Ivan Martinčević, jedan od tehnoloških instruktora u sklopu projekta.

Pred stručnim žirijem svoje će aplikacije predstaviti 14 timova, od kojih će biti odabrano pet. Svaki će tim imati na raspolaganju šest minuta. Ocjenjivat će se moguća isplativost aplikacija i vještina predstavljanja.

Za pet odabranih timova predviđena je financijska podrška i pomoć pri osnivanju startup tvrtke kroz pravne i računovodstvene savjete te savjete stručnjaka za međunarodnu prodaju, ali i dodatnim financijskim sredstvima za poticanje prodaje aplikacija.

Projekt e-Mobil održava se na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Cilj je potaknuti zapošljavanje time što se polaznicima pružaju znanja i vještine koje se traže na svjetskom i domaćem tržištu rada. Sudjeluju još i Otvoreno učilište Algebra, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatski zavod za zapošljavanje Osijek, Hrvatski zavod za zapošljavanje Vukovar, Hrvatska udruga poslodavaca i MojPosao.net.

'Ono što ovaj projekt čini drugačijim jest činjenica kako su polaznici imali priliku steći konkretna znanja koja će im koristiti u budućnosti ili prilikom pokretanja svog poslovanja, ali i podršku u pokretanju vlastita poslovanja kroz virtualni inkubator pokrenut putem ovog projekta', istaknuo je Mislav Balković, ravnatelj Otvorenog učilišta Algebra koje je i nositelj ovoga projekta.

I po završetku projekta polaznici i svi zainteresirani moći će nastaviti koristiti Virtualni inkubator i portal Pokreni posao, koji su nastali kao potpora pri pokretanju i osnivanju vlastite ICT tvrtke. Preko Virtualnog inkubatora moguće je izravno dobiti stručne savjete.