ONLINE PIRATI

Čak 61 posto mladih krade glazbu s interneta

10.08.2009 u 13:50

Bionic
Reading

Najnovija studija britanskih znanstvenika pokazala je neke prilično zanimljive podatke poput onih da 61 posto osoba dobi između 14 i 24 godina ilegalno skida glazbu s interneta te da svaki od njih u prosjeku skine oko 8.000 pjesama

Studiju je provelo britansko Sveučilište Hertfordshire po narudžbi UK Music, organizacije koja zastupa britanske glazbenike i britansku glazbenu industriju u globalu. Ciljna skupina bile su osobe dobi između 14 i 24 godina, a za potrebe studije ispitano je 1.808 osoba.

Od ukupnog broja ispitanih, njih 61 posto priznalo je da se koristi ilegalnim načinima skidanja glazbe poput P2P mreža ili torrenata, a njih 83 posto priznalo je da to čini na tjednoj ili dnevnoj bazi. Dalje, studija pokazuje da ih 86 posto skinutu glazbu dalje prži svojim poznanicima i prijateljima. Jednako tako, ispitanici koji se bave ovom aktivnošću priznali su da u prosjeku posjeduju oko 8.000 glazbenih naslova skinutih ovim kanalima.

S druge strane, 85 posto ispitanika uključenih u ovu studiju priznalo je da bi koristili neki legalni oblik servisa kupovine glazbe kada bi im bilo omogućeno da plate jednokratnu mjesečnu naknadu u zamjenu za proizvoljnu količinu downloadirane glazbe. Ipak, čak ni takav servis ne bi ih spriječio da povremeno skidaju glazbu ilegalnim kanalima, izjavilo je 77 posto ispitanih.