DOLAZE LI NOVA VREMENA?

Budućnost videoigara osuđena je na multiplayer

18.06.2014 u 06:13

Bionic
Reading

Jesu li presice na ovogodišnjem E3-u nagovijestile polagan odlazak igara za jednog igrača, saznajte u novoj Gamereportovoj temi tjedna

Nakon što se konačno slegla prašina oko ovogodišnjeg Electronic Entertainment Expoa, prijateljima poznatijeg kao E3, konačno možemo sjesti i sakupiti dojmove. Ako išta možemo priznati ove godine, to je da su i Sony i Microsoft predstavili gomilu naslova koje više ili manje željno iščekujemo. Međutim jedna stvar koja mi je zapela za oko nije raznolikost naslova ili njihova ekskluzivnost za jednu ili drugu platformu. Ključna komponenta koja se uvalila u skoro svaku igru predstavljenu na sajmu nije ni više ni manje nego svima nam poznat multiplayer. Kvragu, čak ni Far Cry 4 nije mogao izbjeći tu sudbinu, makar, realno, od Ubisofta nismo očekivali bolje uzmemo li u obzir njegovu tendenciju apsolutnom ziheraštvu.

Far Cry 4 reveal trailer

Igra za više igrača prije dvadesetak godina bila je sveti gral svakog ljubitelja videoigara. Tada smo svi, kada bismo gledali igru, znali da je ona nešto posebno ako je možemo zaigrati s prijateljem. Bila ona u split screenu LAN multiplayeru ili čak na poteze - ako je bila za više igrača, bila je zakon. Danas je situacija za nijansu drukčija. Štoviše, kladio bih se da je u nekim slučajevima upravo suprotna. Velik broj igara doslovno forsira multiplayer zbog toga jer netko pri vrhu hranidbenog lanca očigledno smatra da je taj dio videoigara - neizbježan.


Svojevremeno sam pisao kolumnu u kojoj sam osuđivao ovakvu nelogičnu politiku velikih tvoraca igara i distributera, a ovaj E3 dokazao je da se stvari nisu pretjerano promijenile. Sve igre i dalje imaju multiplayer komponentu ili su joj se u potpunosti posvetile. Sunset Overdrive, Evolve i Assassin's Creed Unity naslovi su s integriranim multiplayerom ili su u potpunosti okrenuti njemu. Makar osobno nemam ništa protiv dobrog naslova orijentiranog igri za više igrača, nekako mi se čini da su ga mnogi razvojni timovi krenuli forsirati.

Fable Legends CGI trailer

Najbolji primjer ovoga je novi Fable Legends - iz epskog RPG-a postao je još jedan u nizu vrlo trendi '4 protiv 1' multiplayer naslova. Znači li ovo da igre za jednog igrača polako izumiru? Vjerojatno da. Da budem jasan - ovdje ne govorim o globalnom izumiranju koje će se dogoditi preko noći. Gledajte ovo više kao na nešto što će se odviti u idućih pet do deset godina. Multiplayer će postati integralna komponenta apsolutno svakog aspekta digitalne zabave, a toga prosječni gejmer neće biti ni svjestan. Sve što će ostati bit će prdonje poput autora ovog članka koji će se sjećati vremena kada je igra za jednog igrača bila srž svakog zabavnog softvera.

Firme poput poljskog CD Projekta RED održavaju živim san o single playeru te, kao i velik broj tvoraca igara iz EU-a, gaje ideju da klasična filozofija razvoja igara i danas može polučiti uspjeh. Međutim međunarodni trendovi dokazuju da je multiplayer smjer kojim će se kretati industrija. Naslovi poput League of Legendsa ili Dote 2 postali su institucija sami po sebi te već godinama bilježe munjevit porast popularnosti. Igra rađena isključivo za jednog igrača sve više se marginalizira i usmjeruje prema nezavisnim tvorcima igara. Ovo sve, napominjem, nisu znakovi apokalipse, već smjer u kojem se polako, ali sigurno, kreće industrija igara.

Međutim glupo bi bilo osuđivati odluke razvojnih timova kao nešto napravljeno iz čiste obijesti. Draž igre s drugim živim ljudima oduvijek je bila nešto posebno. Ona, makar uzrokuje neviđenu količinu bijesa, i dalje je jedan od najuzbudljivijih načina na koji možete igrati računalne igre. Ipak, igranje igre za jednog igrača ima posebnu draž koja, čini se, postaje sve rjeđa i rjeđa.

Ako ste, kao i ja, tip igrača koji preferira imerziju u epske priče bez tisuća drugih igrača koji trče uokolo kao muhe bez glave, možda je vrijeme da se počnete navikavati na budućnost u kojoj će sve ovo biti sasvim normalna stvar. Ako opet spadate među one koji se čvrsto protive ovom mišljenju, predložio bih da pogledate neke novije naslove poput Watch Dogsa i Dark Soulsa - onikampanji za jednog igrača niz grlo naguravaju multiplayer kao golemi zeleni dildo. Ne kažem da je to nužno loša stvar, ali realno - ako pratite trendove i volite igru za jednog igrača, očekujte sve češće zujanje multiplayera oko glave. Nemojte reći da vas nismo upozorili.