The Ocean Cleanup

Boyan Slat je uspio: Sustav za čišćenje Nizozemca hrvatskog podrijetla počeo vaditi plastiku iz Tihog oceana

  • Autor: M.S./Hina
  • Zadnja izmjena 04.10.2019 11:46
  • Objavljeno 04.10.2019 u 11:46
Prvi uređaj je postavljen kod najvećeg otoka smeća u Tihom oceanu, oko 2000 kilometara od obale Kalifornije

Prvi uređaj je postavljen kod najvećeg otoka smeća u Tihom oceanu, oko 2000 kilometara od obale Kalifornije

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: The Ocean Cleanup

Sustav za čišćenje svjetskih oceana od plastike počeo je hvatati smeće s velike nakupine otpada, koja pluta po sredini Tihog oceana i prostire se na gotovo milijun četvornih kilometara, nakon godine testiranja i velikog problema, rekao je njegov nizozemski izumitelj hrvatskog porijekla

'Danas sam jako ponosan što mogu podijeliti s vama da sada hvatamo plastiku', rekao je Boyan Slat, osnivač projekta The Ocean Cleanup, na tiskovnoj konferenciji u Rotterdamu. Slat (25), kojemu je majka Nizozemka a otac Hrvat, izjavio je da sustav čišćenja može hvatati plastiku 'svih veličina', uključujući mikroplastiku.

Svrha projekta pokrenutog 2013. je instalirati plutajuće uređaje za čišćenje, koji hvataju plastične ostatke, na pet 'mrlja' smeća koje su nastale zbog struja u oceanu. Prvi uređaj je postavljen kod najvećeg otoka smeća u Tihom oceanu, oko 2000 kilometara od obale Kalifornije.

  • +8
  • +5

The Ocean Cleanup

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: The Ocean Cleanup

Sustav funkcionira tako da brod za sobom vuče goleme plutajuće cijevi ispunjene zrakom i duge oko 600 metara. Zmijolika barijera se formira u obliku potkove i slobodno pluta nošena morskim strujama i vjetrovima. Na cijevi se u dubinu nastavlja pregrada duga oko tri metra pa se otpad zadržava unutar 'potkove', a ribe i ostale morske životinje mogu nesmetano plivati oceanom. 

Ocean Cleanup je pokrenuo sustav u zaljevu San Francisca u rujnu 2018. godine, ali su primijećeni problemi. Uočeno je da plastika povremeno izlazi iz sustava.

Slat je rekao da su ti tehnički izazovi riješeni te da je u tijeku proces dizajniranja drugog sustava koji može djelovati bez ljudske pomoći čak i na duža razdoblja nego prvi model.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!