ZAVRŠIO CES

Bitka za prevlast na Androidu

Bionic
Reading

Nove smartphone predstavili su Huawei, Lenovo, Sony Ericssom, HTC i drugi, a zajednička im je odlika nova inačica operativnog sustava Android, Ice Cream Sandwich, odnosno Android 4.0

Drugi dan CES-a donio je očekivane gužve u svim paviljonima, a osobito je bilo opako u paviljonu gdje su mnogi proizvođači predstavljali elektroniku za automobile.

Po svim analitičarima, upravo je to sljedeći veliki trend u potrošačkoj elektronici, a predvodnik je Ford koji je pokazao svoja navigacijska i audio-video rješenja. Zanimljivo je kako je Ford i sponzor polusatne Wi-Fi konekcije na letovima US Airlinesa i American Airlinesa.

Inače, pažnju posjetitelja sajma izazivali su djelomično i smarphonei, premda je to više bilo deklarativno, jer gotovo svi sudionici sajma iz Amerike sa sobom imaju iPhone 4S, tako da se u tom segmentu ne može govoriti o konkurenciji, nego o bici za prevlast na Androidu.

Tako je Huawei predstavio model Ascend P1 S tanak svega 6,68 mm, koji dolazi s Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich, a predstavljen je kao najtanji smartphone na svijetu. Uistinu, odlično se nosi u uskim džepovima traperica.

Ipak, hardverske specifikacije ovog smartphonea posebno su zanimljive. Aparat ima 4,3-inčni Super AMOLED ekran s rezolucijom od 540 x 960 točaka. Pogoni ga dvojezgreni TI-jev procesor na taktu od 1,5 GHz, a ima i 8-megapikselni fotoaparat s dual-LED bljeskalicom, mogućnošću snimanja HDR fotografija te 1080p videa.

Inače, na sajmu su se rastali Sony i Ericsson, a Sony je predstavio novi model za američko tržište – Xperiju Ion s LTE mogućnostima i kamerom od 12 megapiksela, kao i Xperiu S čija će inačica vjerojatno uskoro stići i na europsko tržište.

Zanimljiv je bio i Lenovov smartphone S2, no kao i drugi mobilni uređaji tog proizvođača, namijenjen je isključivo kineskom tržištu, barem zasad. LG se predstavio modelom Spectrum, a HTC je pokazao Titan.