'POVRATAK U BUDUĆNOST'

Autonomna vozila sad mogu i 'driftati'

22.10.2015 u 07:23

Bionic
Reading

Baš pred što je stigao 21. listopada 2015. - dan kada je lik Marty McFly iz filmova 'Povratak u budućnost' vidio što se sve sprema (ili ipak ne), ekipa sa Sveučilišta Stanford otkrila je vlastitog MARTY-ja. Posrijedi je, a što drugo nego modificirani DeLorean, koji zahvaljujući računalu i električnim motorima bez problema može 'driftati' samostalno

MARTY u ovom slučaju nije ime lika, već skraćenica od Multiple Actuator Research Test bed for Yaw control. Cilj projekta je bio kreirati platformu za poboljšanje i istraživanje automobilske sigurnosti i autonomnih sustava za vožnju na Stanfordu.

Profesor na Stanfordu, Chris Gerdes, uz studente je otkrio neke od detalja vezanih uz projekt. Gerdes navodi da, iako stvar izgleda atraktivno, 'driftanje' nije baš najbolji način za prolazak zavoja. Ipak, postoji razlog van zabavnog karaktera zašto je DeLorean izvodio takve vježbe:

U pitanju je sigurnost, jer bi autonomna vozila budućnosti jednog dana ovakvim kontroliranim proklizavanjem mogla izbjeći nesreće. MARTY služi kao demonstracija alata koji automobil može držati pod kontrolom na samim granicama upravljivosti, baš poput vrhunski treniranih i iskusnih vozača.

MARTY je zapravo u kontroli demonstrirao mnogo više od prosječnog vozača. Modificirani DeLorean iz 1981. koristi dvostruke stražnje električne motore, a bez kojih ovakva razina upravljivosti ne bi bila moguća. Od DeLoreana je u konačnici ostao samo 'kostur'.