Zapanjujuće otkriće

Astronomi u sto čuda: Jupiter je nekad bio četiri puta udaljeniji Sunca

26.03.2019 u 13:08

Bionic
Reading

Moguće je da su i drugi planeti divovi nastali puno dalje od našeg Sunca i da su s vremenom prošli sličan put. Ako je to istina, onda će znanstvenici morati preispitati svoje teorije o nastanku Sunčevog sustava.

Astronomi su otkrili nevjerojatnu činjenicu o planetu Jupiteru: prema simulaciji, ovaj divovski planet proveo je dobar dio svoje mladosti lutajući Sunčevim sustavom. U svoju trenutnu orbitu smjestio se tek nakon što je stotinama tisuća godina oko Sunca kružio četiri puta udaljenijom putanjom od sadašnje.

Tijekom posljednja dva desetljeća znanstvenici su otkrili dovoljno planeta oko drugih zvijezda kako bi stekli jasniju sliku i otkrili neobične načine na koje funkcionira naš solarni sustav. Na primjer, većina sustava ima planete s plinovitim divovima koji teže orbiti koja bi bila što bliže zvijezdi domaćinu. U našem solarnom sustavu svi plinski divovi kruže vanjskim dijelom, dok je unutarnja regija rezervirana za stjenovite planete poput našeg.

Misterij Trojanskih asteroida

No, prema novoj simulaciji, naš solarni sustav još je posebniji no što smo mislili.

  • +3
Junove snimke Jupitera Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Jedan od misterija uključuje takozvane Trojanske asteroide. Poznati su Jupiterovi i Marsovi, odnedavno i Neptunovi trojanci. Oni asteroidi obilaze Sunce ispred ili iza planeta i njihove su putanje stabilne. Te dvije skupine trebale bi biti više manje identične, osim što vodeća skupina Jupiterovih trojanaca ima upola više asteroida.

ASTRONOMIJA

Letjelica Juno je potvrdila: Jupiter je puno čudniji nego što smo ikad sanjali

Pogledaj galeriju

Istraživači sa sveučilišta u Lundu misle da znaju razlog tome. Oni su zaključili da je Jupiter nekad bio četiri puta udaljeniji od Sunca. S vremenom je migrirao, sve dok nije završio na svom sadašnjem mjestu. A dok se približavao, skupljao je zalutale asteroide koji su na kraju postali današnji Trojanci. Zbog načina na koji se kretao, Jupiter je više asteroida okupio ispred sebe.

A što ako su i drugi divovi dolutali?

Znanstvenici iz Lunda izračunali su da je Jupiter lutao oko 700.000 godina da bi se smirio u svojoj trenutnoj orbiti, tri milijuna godina nakon nastanka. Potom je sljedeće četiri milijarde godina živio u svom dijelu Sunčevog sustava, okružen hrpom trojanskih asteroida.

Moguće je da su i drugi planeti divovi nastali puno dalje od našeg Sunca i da su s vremenom prošli sličan put. Ako je to istina, onda će znanstvenici morati preispitati svoje teorije o nastanku Sunčevog sustava.