ludi eksperimenti

Znanstvenici su uništili pametni telefon u blenderu. Evo što su otkrili

25.03.2019 u 10:28

Bionic
Reading

Ne činite ovo u vlastitoj kući, prepustite posao profesionalcima: znanstvenici s britanskog sveučilišta u Plymouthu bacili su stari iPhone u blender. Vodila su ih dva poriva: znanstveni, da otkriju od čega se sastoji, i ekološki, da recikliramo svoje uređaje.

Britanski znanstvenici bacili su stari telefon u blender koji ga je ubrzo rastavio na najsitnije komadiće i pretvorio ga u prašinu. Potom su ostatke zagrijali na 500 Celzijevih stupnjeva i pomiješali ih sa snažnim oksidatorom koji je istraživačima omogućio detaljnu analizu sastojaka telefona.

Evo od čega se zapravo sastoji pametni telefon Izvor: Društvene mreže / Autor: University of Plymouth

Očekivano, u prah i pepeo pretvoreni pametni telefon sadržavao je željezo, silicij i krom. Pronađeno je i 900 mg volframa, 70 mg kobalta, 90 mg srebra i 36 mg zlata.

Sastojci dolaze iz zona sukoba u Africi

U izvješću, objavljenom na internetskoj stranici sveučilišta, stoji da rezultati pokazuju kako bi za stvaranje samo jednog telefona trebalo iskopati 10-15 kg rude, uključujući sedam kilograma visokokvalitetne zlatne rude, kilogram bakrene rude, 750 grama volframove rude i 200 g rude nikla.

'Sve se više oslanjamo na naše mobilne telefone, ali koliko nas zapravo misli što se nalazi iza zaslona?'. komentirao je istraživanje suvoditelj projekta dr. Arjan Dijkstra. 'Volfram i kobalt dolaze nam iz zona sukoba u Africi. Postoje i rijetki elementi kao što su neodimij, praseodimij, gadolinij i disprozij, da ne spominjemo zlato, srebro i druge visokovrijedne elemenate. Sve to treba iskopati iz zemlje.'

Mobitel u blenderu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Olimpijske medalje od e-otpada

Ljudi postaju društveno odgovorniji i sve ih više zanima sadržaj onoga što kupuju, smatra dr. Colin Wilkins, profesor ekonomske geologije koji je sudjelovao u ovom eksperimentu.

Eto, nekoliko najvećih mobilnih kompanija obvezalo se povećati stope recikliranja, a odbor Olimpijskih igara u Tokiju 2020. izradit će medalje od recikliranog e-otpada koji uključuje sve, od slušalica i digitalnih fotoaparata do prijenosnih računala i konzola.