zdravlje

Kodno ime Quartz: Apple sprema velike novosti

26.04.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Neobjavljena Appleova plaćena usluga kodnog imena 'Quartz' koristit će umjetnu inteligenciju kako bi kreirala programe obuke prilagođene pojedincu

Apple radi na plaćenom zdravstvenom treneru pokretanom umjetnom inteligencijom koji bi mogao pomoći poboljšati navike vježbanja, spavanja i prehrane, piše Bloomberg. Usluga pod kodnim imenom 'Quartz' navodno će koristiti 'AI podatke iz Apple Watcha kako bi ponudila prijedloge i kreirala programe obuke prilagođene pojedincu'. Quartz, nadodaje izvor, neće biti najavljen ove godine te bi trebao izaći tek u 2024.

Nova usluga i aplikacija samo je jedna od niza novih Appleovih zdravstvenih inicijativa, piše Bloomberg. iPad će, primjerice, kao dio iPadOS-a 17 dobiti namjensku verziju aplikacije Health. Kompanija razvija i uređaj za praćenje emocija (za koji Bloomberg kaže da se razlikuje od Appleove aplikacije za vođenje dnevnika), kao i niz novih značajki koje će pomoći korisnicima s kratkovidnošću.

Sve navedene značajke temeljile bi se na sve većem skupu Appleovih alata usmjerenih na zdravlje. Podsjetimo, prošle je godine kompanija uvela značajku praćenja lijekova i upravlja svojom plaćenom uslugom Fitness Plus koja svaki tjedan dodaje nove vježbe.

  • +6
iPhone 14 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Priča se da će Appleov nadolazeći naglavnik za mješovitu stvarnost podržavati Fitness Plus i imati aplikaciju za meditaciju. Apple također navodno napreduje u neinvazivnom praćenju glukoze u krvi, ali izgleda da ćemo čekati jako dugo prije nego što to postane stvarnost, zaključuje Verge.