PATENTNI RAT

Apple vs. Samsung - sudski sudar divova

30.07.2012 u 11:53

Bionic
Reading

Izborom porote trebao bi u Sjedinjenim Državama početi sudski okršaj oko patenata između Applea i Samsunga. Trajat će najmanje četiri tjedna. U igri su milijarde dolara

Bit će to kulminacija sukoba koji traje već dulje od godinu dana, a koji je u međuvremenu poprimio globalne razmjere. Ulozi s kojima dva titana potrošačke elektronike ulaze u klinč visoki su - mjerit će se vjerojatno u milijardama dolara, a bilo čija pobjeda značajno će se odraziti na segment prijenosnih uređaja, jedan od najbrže rastućih na svijetu, piše Reuters

Tužbu je prvi potegao Apple, ustvrdivši kako je Samsung besramno kopirao iPhone i iPad. Uslijedila je Samsungova protutužba, pa nove Appleove tužbe... Pokušaj mirenja posredovanjem suda u svibnju je propao, pa nije preostalo drugo rješenje osim suda.

Stane li sud na Appleovu stranu, Samsung bi mogao dobiti zabranu prodaje pametnih telefona i tableta Galaxy u SAD-u. Nije isključeno da će se za presudom američkog suda povesti i sudovi u drugim zemljama, naročito onim koje dijele sličnu pravnu tradiciju. Za Apple je to stoga ključan test globalne strategije tužakanja zbog patenata, radi koje je već kritiziran u više navrata.

Pokušat će koristiti Samsungovu dokumentaciju kako bi dokazao da je njegov južnokorejski rival (ujedno i jedan od značajnih dobavljača) svjesno kršio intelektualna prava jabučara. Samsung će se braniti tvrdnjama kako Apple nastoji ugušiti konkurenciju kako bi zadržao astronomski visoku zaradu.

Desetočlana porota slušat će dokaze tijekom barem četiri tjedna. Odluka o tome tko je u pravu morat će biti jednoglasna. Za Samsung nije dobra vijest to što će uglavnom dolaziti iz Silicijske doline, gdje je Apple svetinja i jedan od većih poslodavaca.

Dosad mu nije išlo dobro. Prodaja tableta Galaxy Tab 10.1 bila je zabranjena i prije početka suđenja, što je rijetka pojava u američkoj pravosudnoj praksi, a isto se dogodilo i s pametnim telefonom Galaxy Nexus. Sasmung se žalio na obje te odluke.