MOĆNI NOVITETI

Apple danas otkriva adute, evo što možemo očekivati

12.09.2017 u 06:46

Bionic
Reading

Najvažnija stvar koja obilježava službeno predstavljanje novih uređaja deseta je obljetnica izlaska telefona koji je promijenio svijet

Donekle je očekivano to da će zbog desetog rođendana iPhonea događaj biti usredotočen na njega. Hoće li imati OLED ekran? Hoće li postojati 'pro' verzija telefona? Koliko će točno koštati? 

Stvar je u tome da se proteklog desetljeća dogodio velik broj vrlo važnih poslovnih uspjeha koji danas plasiraju Apple među najnaprednije tehnološke kompanije na svijetu. Apple je također stvorio App Store i ekonomiju aplikacija. Stvorio je i iPad te predstavio nosive gadgete koji surađuju s telefonima - konkretno, Apple Watch.

Upravo zbog ovoga fokus događanja 12. rujna ne mora biti samo iPhone 8, već druge usluge koje su kompaniju učinile onime što danas jest.

Čak tri nova iPhonea

Velika je vjerojatnost da će Apple nadograditi iPhone 7 i iPhone 7 Plus uređajima s produžetkom 'S'. Nove 'sedmice' vjerojatno će imati jači procesor i bolju kameru.

Što se imena tiče, teško je zaključiti hoće li novi uređaji imati isto ime. Najnoviji uređaj koje svi zovu iPhone 8 možda se neće tako ni zvati. Glasine uključuju neobična imena poput iPhone X, iPhone Pro ili iPhone Edition. Novi uređaj vjerojatno ćemo gledati krajem ove godine, a njegove značajke uključuju OLED ekran, novu kameru koja može registrirati trodimenzionalne predmete i prepoznavati lica, bežično punjenje i manjak ikoničkog gumba 'home'.

Premda velik broj nabrojanog zvuči novo iz perspektive iPhonea, valja naglasiti da ih drugi proizvođači koriste već dugo vremena. Velik broj uređaja, primjerice, već ima OLED ekrane, koristi biometrijske senzore za očitavanje rožnice i posebne čitače otiska prsta umjesto gumba 'home'. Bežično punjenje također nije neviđeni novitet, s obzirom na to da ga već ima Apple Watch.

Ono što bi novi iPhone moglo uzdignuti iznad ostatka je softver koji se nalazi iza hardverskih značajki. 

Treća generacija Apple Watcha

Prenosivi gadgeti Appleu nisu ni približno važni kao iPhone, što opet ne znači da ih kompanija planira zanemariti. Uostalom, prema posljednjem izvješću IDC-a, američki proizvođač na tržištu nosivih uređaja kaska jedino za Xiaomijem.

Upravo zbog toga nas neće iznenaditi ako ugledamo još jednu verziju Apple Watcha koja koristi LTE modem. Ovo će omogućiti da stvari za koje bi vam trebao telefon (pozivi, poruke, streaming) radite i na pametnom satu. Da budemo jasni, velik broj konkurenata pokušao je ugraditi LTE u svoje uređaje i rezultat je bio skraćeni životni vijek baterije. Kako Apple planira pristupiti tom problemu, saznat ćemo uskoro.

Apple TV

Ove godine Apple TV mogao bi uhvatiti korak s konkurencijom ponudivši reprodukciju u 4K. Nova generacija Apple TV-a, piše Bloomberg, streamat će videa u 4K rezoluciji.

Ovaj potez sigurno će pospješiti prodaju uređaja koji prošle godine nije postigao uspjeh kojem se Apple nadao. Razlozi ovome uglavnom imaju veze s konkurencijom koja svoje proizvode nudi po nižim cijenama te uz njih nudi čitljivo sučelje i veliku količinu jedinstvenog sadržaja.

HomePod, iMac Pro i Mac Pro

Apple je, podsjetimo, sve ove uređaje već najavio, no njihov datum dolaska na tržište još je nepoznat. HomePod, podsjećamo, dolazi u prosincu, a Apple ga reklamira kao zvučnik visoke kakvoće, umjesto kao digitalnog asistenta.

Ovog prosinca u dućane dolazi iMac Pro, no Apple se vjerojatno njime neće baviti tijekom velike prezentacije idućeg tjedna. Što se potpuno redizajniranog Mac Proa tiče, njega nećemo vidjeti sve do iduće godine, a teško je zamisliti da će ga Apple sada predstaviti.

iOS 11, ARKit i MacOS High Sierra

Novi hardver je uvijek zanimljiv, no ono što ga ističe, barem kod Applea, softver je koji se nalazi iza njega - pogotovo ljudima koji ne planiraju kupovati nove uređaje. Ove godine vlasnici iPada dobit će iOS 11 koji će pretvoriti tablete u konkretna računala - novi dock, poboljšani multitasking, kao i nove značajke dodirnog sučelja. iOS 11 na iPhone donosi novi kontrolni centar, bolji sustav prebacivanja među aplikacijama, kao i alat za pretragu i uređivanje datoteka pod imenom Files.

Valja još naglasiti dolazak poboljšane Siri, kao i prepravljene Notese. Najveći novitet, doduše, dolazak je ARKita, platforme za proširenu stvarnost. Očekujemo veliku konkurenciju među ovim alatom za programere koji će se izravno sukobiti s Googleovim ARCoreom koji, pogodili ste, radi istu stvar - samo za Androide.

Više o predstavljanju čitajte uskoro.

  • +3
iPhone 8 Izvor: YouTube / Autor: Marques Brownlee