ZLOČESTA JABUKA

Apple brisao konkurentsku glazbu s korisničkih iPoda

09.12.2014 u 08:03

Bionic
Reading

Između 2007. i 2009. Apple je bez dopuštenja korisnika s njihovih iPod uređaja brisao glazbu koju su oni preuzeli s konkurentskih servisa. To su u srijedu izjavili odvjetnici skupine potrošača u tužbi protiv Applea zbog monopola

'Kada bi korisnik preuzeo glazbu s drugog servisa pokušao sinkronizirati iPod s korisničkom iTunes kolekcijom, Apple bi prikazao grešku u kojoj savjetuje korisnika da narpavi restore uređaja. Nakon što bi se korisnici odlučili na taj korak, njihove glazbe više ne bi bilo', rekao je Patrick Coughlin, jedan od odvjetnika u slučaju.

U odšteti se traži 350 milijuna dolara, ali bi se pod protumonopolskim zakonima ona mogla i utrostručiti. S druge strane priče, Apple tvrdi kao je cijela stvar bila zapravo svojevrsna i potpuno legitimna 'sigurnosna mjera'.

Dok odvjetnici koji zastupaju potrošače tvrde kako Apple korisnike nije obavijestio u čem je problem, Apple navodi da to nisu ni trebali. 'Ne želimo zbuniti korisnike', rekli su iz Cupertina, a kompanija je odbila pružiti izjave van sudskog procesa.