MOBILE WORLD CONGRESS, BARCELONA

Aplikacije tresu mobilnu industriju

15.02.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Za razliku od prethodnih godina, na MWC-u u Barceloni ne vodi se rat novim mobilnim uređajima (Nokia ni nema svoj štand), nego operativnim sustavima i trgovinama aplikacija

U prohladnoj Barceloni u ponedjeljak, 15. veljače, počeo je Mobile World Congress, najveći svjetski skup mobilne industrije. Premda su očekivanja najvećeg broja korisnika usmjerena na nove mobilne uređaje koji se predstavljaju na sajmu, očito je da hardver ipak više ne dominira mobilnom industrijom.

Sama činjenica da se sve na sajmu vrti oko mobilnih aplikacija tomu je najbolji dokaz, a proizvođači mobilnih uređaja to samo potvrđuju. Na spektakularnoj press konferenciji Samsung je predstavio novi uređaj Wave, no jednaku važnost imala je činjenica da njime promovira operativni sustav Bada i trgovinu aplikacijama Samsung Apps. Na taj način ovaj div potrošačke elektronike najavljuje veliki ulazak na novootktriveno tržište gdje aplikacije, operativni sustavi i rastuće aplikativno tržište umnogome diktiraju buduće trendove.

Da je tomu tako, svjedoči i velika najava zajedničkoga aplikativnog sustava Intela i Nokije. MeeGo je sustav koji neće biti ekskluzivno vezan za smartfone, nego i za druge elektroničke naprave, od netbooka do e-čitača. Temelji se na open sourceu i posrijedi je zapravo nadgradnja  operativnog sustava Maemos jedne strane i Intelovog Moblina s druge. To znači da će se Maemo transformirati i dobiti nove funkcionalnosti, a postojeće aplikacije moći će funkcionirati i na novim uređajima. Ovo je pomalo iznenađujući potez jer je koncem godine Nokia najavila Maemo kao sustav na kojem će temeljiti svoju aplikativnu strategiju, i to podcrtala izvrsnim modelom N900. Prema ovoj najavi, N900 će biti unikatni model, jedini koji je Nokia proizvela s Maemom i njegovim aplikacijama. Na novinarsko pitanje znači li razvoj MeeGa da će se Symbian zaustaviti u razvoju, iz Nokije odgovaraju da im to ne pada na pamet jer smatraju da je Symbian sjajan operativni sustav za smartphone.

Inače, Nokia i Intel su press-konferenciju održali u kongresnom centru nedaleko od Fire Barcelona, gdje se održava sajam, i na Mobile World Congressu nemaju štand. Također, ovom prilikom nisu predstavili nijedan novi mobilni uređaj, no naglasili su da su njihovi najpopularniji modeli N97mini, 5800 XpressMusic i E72.

Da su aplikacije uistnu glavna tema ovogodišnjeg sajma, dokazuje i najstojanje 15 globalnih mobilnih operatera da ujedinjani naprave mobilnu platformu za aplikacije. Među njima su T-Mobile, Vodafone, China Mobile, AT&T i drugi. Radnim nazivom Wholesale Applications Community oni žele developerima omogućiti startnu točku razvoja aplikacije prema svim operativnim sustavima. Ovu inicijativu podržali su LG, Samsung i Sony Ericsson.

Sony Ericsson je predstavio tri svoja nova modela: Xperiju X10 u mini i u dvije mini pro varijante. U pitenju je manji, praktičniji model od glomaznije i teže Xperije X10 (svaka slučajnost s Nokijom N97 i N97mini očito je namjerna), a oznaka pro znači da ima tipkovnicu. Xperia X10 mini pro doći će na tržište u dvije verzije – jedna s Androidom, a druga sa Symbianom kao operativnim sustavom.

Prvog dana konferencija očekuje se i Microsoftov potez: Windows Phone. Šaljivdžije su već nasmijale posjetitelje sajma: na jednom plakatu dodali su 'i' ispred druge riječi, pa samo možemo zamišljati kakav će to biti Windows iPhone.

Iz Barcelone: Bojan Mušćet