POPUSTILA KONTROLA

Aplikacije su se malo 'udebljale'

18.10.2012 u 09:38

Bionic
Reading

Novo istraživanje tvrtke ABI Research pokazuje da je prosječna veličina Appleove aplikacije za pametne telefone i tablete porasla 16 posto od ožujka do rujna

Prosječna veličina igara porasla je za 40 posto, na 60 MB.

Tijekom istog razdoblja težina prosječne aplikacije za Android porasla je deset posto, na oko šest megabajta, dok su se njihove igre gotovo učetverostručile, na prosječnih 40 MB, piše Tab Times

Za dodatnu težinu prosječne aplikacije (sada oko 23 MB) djelomično je odgovorna nova tehnologija prikaza Retina, iako je moguće da su u Appleu i Googleu postali znatno liberalniji kad su u pitanju veličine aplikacija čiju prodaju odobravaju na App Storeu i Google Playu.

To je dobra vijest za razvojne programere jer im daje više manevarskog prostora, ali ne i za vlasnike pametnih telefona i tableta s manje ugrađene memorije.

Stoga analitičari prognoziraju da će takvi korisnici sve više paziti što stavljaju i zadržavaju na svojim uređajima pa će se borba za njihovu naklonost dodatno zaoštriti. S druge strane, to bi moglo značiti brži prijelaz na korištenje usluga u računalnom oblaku.