VREMENA SE MIJENJAJU

Android preuzima primat od Windowsa

16.11.2012 u 09:57

Bionic
Reading

Android drži tri četvrtine tržišta mobilnih uređaja, a Windowsi tek polako ulaze na tržište. Čini se kako je otvorenost postala ključ uspjeha

Windowsi su godinama bili najprodavaniji operativni sustav za računala. Međutim, s dolaskom tableta i pametnih telefona, stvari su se promijenile.

Prema podacima koje je objavila analitička kuća Gartner, gotovo 75 posto mobilnih uređaja prodanih u svijetu koristi operativni sustav Android.

 

I to se ne odnosi samo na pametne telefone, već i na tablete i prijenosna računala.


Podatak ne čudi s obzirom na to da je Microsoft tek nedavno krenuo u borbu za mobilno tržište.

Međutim, ti podaci ukazuju na neke druge trendove. Tržište mobilnih uređaja raste nevjerojatnom brzinom i u budućnosti će nadmašiti tržište osobnih računala.

A Windowsi su godinama bili suvereni vladari osobnih računala. Mali je udio držao Apple, a tek su pojedinci koristili 'egzotičan' Linux.


ZDNet
promjene na tržištu pripisuje činjenici da je Android puno otvoreniji od Windowsa ili iOS-a. Također i mnogo je fleksibilniji u prilagođavanju novim uređajima.

S obzirom na to da sve više ljudi prijenosna računala zamjenjuje tabletima, a na tržištima u razvoju tableti i pametni telefoni dostupniji su od računala, Android će vjerojatno i dalje rasti.

A Windowsi? Vidjet ćemo...