NEMA IM RAVNIH

Android i iOS drže nevjerojatnih 93,8 posto udjela na tržištu

16.02.2014 u 10:35

Bionic
Reading

Analitičari smatraju kako je dobro to što se proizvođači fokusiraju na perjanice, ali ne treba zanemariti ni jeftinije uređaje, za kojima raste potražnja

Broj isporučenih pametnih telefona po prvi put je dosegnuo milijardu uglavnom zahvaljujući Androidima. Prema podacima tvrtke IDC, lani ih je odaslano 793,6 milijuna, što je Googleovu operativnom sustavu donijelo tržišni udio od 78,6 posto.


Appleov doprinos nije bio zanemariv - 153,4 milijuna, udio od 15,2 posto - ali je svejedno bio daleko manji. Zajedno, ta dva operativna sustava de facto drže tržište u šaci - pokrivali su 95,7 posto svih isporuka u zadnjem kvartalu 2013. i 93,8 posto za cijelu godinu.

Na povećanu potražnju tijekom tromjesečja u kojem su božićno-novogodišnji blagdani reagirali su različito.

Android se oslonio na svoj dug popis partnera proizvođača uređaja koji nude širok raspon mobitela, kako po tehničkim karakteristikama, tako i po cijenama. Apple je odabrao dijametralno drukčiji pristup - ograničenu ponudu uređaja koje proizvodi isključivo on, po cijenama u pravilu višim od konkurencije.

Analitička tvrtka Gartner procijenila je kako je broj isporučenih pametnih telefona bio nešto manji, 968,8 milijuna. Po njihovim predviđanjima, Androidi će sami tijekom ove godine premašiti milijardu.

Po IDC-ovim podacima, Android je uspio povećati tržišni udio za 9,6 posto u odnosu na 2012. dok je Appleov pao za 3,5 posto. Dobitnik je i Windows Phone koji je uspio povećati udio za jedan posto, iako je umalo pa udvostručio broj isporuka sa 17,5 na 33,4 milijuna.

Blackberry je nastavio kliziti dolje, izgubivši 2,6 posto tržišta i zabilježivši upola manje isporučenih smartphonea

Samsung je najbolji među onima koji na uređajima imaju Androide - drže udio od 39,5 posto svih isporučenih pametnih telefona. Dobre rezultate imali su i Huawei, LG i Lenovo. Za Windows Phone na vrhu je, očekivano, Nokia (udio od 89,3 posto).

U IDC-u su tijekom studenog predvidjeli kako će broj isporučenih pametnih telefona dosegnuti milijardu. Naznačili su kako je dobro to što se tvrtke fokusiraju na perjanice poput iPhonea 5s, Galaxy Notea 3 ili HTC-ovog One, ali kako ne treba zanemariti ni kupce koji žele jeftinije mobitele.

Lani je tržište mobitela jeftinijih od 200 dolara (oko 1.200 kuna) raslo 42,6 posto na globalnoj razini, za 430 milijuna primjeraka, piše CNET