TEST JE USPIO

Američko ratno zrakoplovstvo odradilo prvu zračnu bitku s umjetnom inteligencijom

19.04.2024 u 10:31

Bionic
Reading

Autonomno kontrolirana letjelica suočila se s ljudskim pilotom u testu prošle godine

Zračne snage SAD-a posjedaju AI u pilotsku kabinu. U novoj objavi Agencija za napredne obrambene istraživačke projekte (DARPA) otkrila je da se mlažnjak kojim upravlja umjetna inteligencija uspješno suočio s ljudskim pilotom tijekom testa borbe u zraku provedenog prošle godine.

DARPA je počela eksperimentirati s AI aplikacijama u prosincu 2022. u sklopu svog programa Air Combat Evolution (ACE). Radila je na razvoju sustava umjetne inteligencije koji je sposoban samostalno upravljati borbenim avionom, a istovremeno se pridržavao sigurnosnih protokola zračnih snaga.

Nakon izvođenja simulacija zračnih borbi pomoću AI pilota, DARPA je testirala svoj rad instaliranjem AI sustava unutar svog eksperimentalnog zrakoplova X-62A. To mu je omogućilo da u zračnoj bazi Edwards u Kaliforniji podigne letjelicu kojom upravlja umjetna inteligencija u zrak. Tamo je, navodi Verge, u rujnu po prvi put izveden uspješan test borbe protiv čovjeka.

U X-62A su sjedili ljudski piloti koji su mogli u bilo kojem trenutku isključiti umjetnu inteligenciju, a DARPA naglašava da tu funkciju nikad nisu morali koristiti. X-62A se suprotstavio F-16 kojim je upravljao isključivo ljudski pilot, pri čemu su obje letjelice pokazale blisku borbu u visokom aspektu i približile se na 609 metara pri brzini od 1931 km/h.

DARPA, doduše, nije htjela dati odgovor na najvažnije pitanje: tko je pobijedio.

'Borbe su predstavljale izazov koji je trebalo riješiti kako bismo mogli početi testirati autonomne sustave umjetne inteligencije u zraku', rekao je u izjavi Bill Gray, glavni testni pilot u Školi testnih pilota Ratnog zrakoplovstva. 'Svaka lekcija koju učimo odnosi se na svaki zadatak koji biste mogli dati autonomnom sustavu.'

Agencija je do danas izvela ukupno 21 testni let i kaže da će se testovi nastaviti do 2024. godine. Brz napredak u umjetnoj inteligenciji izazvao je zabrinutost oko toga kako bi vojska mogla koristiti ove sustave. Wall Street Journal izvijestio je prošle godine da Pentagon želi razviti sustave umjetne inteligencije za obranu i kontrolu flote dronova.