SAMO GA VRATITE

Ameri obećali: Nećemo smaknuti Snowdena

26.07.2013 u 19:43

Bionic
Reading

Za zviždača koji je upozorio svijet na to što američki obavještajci traže i dobivaju od internetskih kompanija neće biti tražena smrtna kazna niti će biti mučen, obećali su Amerikanci Rusima

Američki državni tužitelj Eric Holder u pismu ruskom kolegi Aleksandru Vladimiroviču Konovalovu, kojeg se dokopao Wall Street Journal, naveo kako zahtjev Edwarda Snowdena za azilom u Rusiji nema nikakvog osnova.

Ponudio je pisana jamstva za Snowdenovu sigurnost, nadajući se kako Rusija neće odobriti njegov zahtjev za privremeni azil. Naveo je kako neće tražiti smrtnu kaznu, zato što je optužen za zločine za koje se ta kazna ne primjenjuje. No neće biti zatražena čak ni ako bude optužen za zločine za koje bi smrtna kazna mogla biti presuđena.

Snowden je zatražio azil nakon što je otkrio program pomoću kojeg američka vlada nadzire veliki broj tvrtki i medija. Otkad je to otkrio svijetu krije se, prvo u Hong Kongu, pa zatim u zračnoj luci na području Moskve, strahujući da bi ga u SAD-u mogli mučiti ili smaknuti.

Holder je osporio i tvrdnju Snowdena kako ne može putovati. Može, napisao je, ali samo do SAD-a, gdje se treba suočiti s optužbama. Optužen je za krađu državnog vlasništva, neovlašteno priopćavanje informacija vezanih uz obrambeni sustav i namjerno objavljivanje tajnih informacija neovlaštenim osobama.

Odgovor ruskih vlasti još se čeka.