pomahnitali pomoćnik

Amazonova Alexa se nekontrolirano smije, korisnici u panici

08.03.2018 u 15:25

Bionic
Reading

Najnoviji bizarni bug Amazonovog poznatog virtualnog asistenta uključuje sporadični, naoko ničime provocirani smijeh. Korisnici su zbunjeni i paničare, no što o svemu kaže Amazon?

Prema najnovijim vijestima iz svijeta pametne tehnologije, Amazonova Alexa je počela gubiti razum. Popularni digitalni asistent se, naime, ničim provociran počinje smijati, prestravljujući zbunjene korisnike.

I ne, pod ovime ne mislimo na šaljivo hihotanje, već doslovni smijeh - kao da se nekome ismijava. Ne vjerujete nam? Pogledajte ovu bizarnu objavu s Twittera.

Ekipa s Reddita i Twittera objavljuje da se Alexa na Amazon Echou i Echo Dotu često smije. Ona to radi bez provokacije ili nakon što dobije komandu za gašenje ili paljenje svjetla. Štoviše, umjetna inteligencija ponekad čak odbije obaviti traženi zadatak, što je dodatno uznemirujuće.

Amazon je u nedavnom odgovoru BuzzFeedu komenitrao situaciju te objasnio da je tehnička služba jako svjesna novog problema. Prema izjavi Amazonovog PR-ovca, Alexa se smije zato jer pogrešno tumači okolne zvukove te ih svaća kao komandu 'Alexa, smij se'. 

  • +3
Jeff Bezos, glavni čovjek Amazona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Alexa, smij se!

Kako bi riješili problem šaljive Alexe, Amazon komandu 'Alexa, Laugh' (Alexa, smij se) pretvara u 'Alexa, can you laugh?' (Alexa, možeš li se smijati?) koja barem ima manje šanse da se slučajno aktivira. Kao dodatnu mjeru sigurnosti, Amazon također eliminira komandu 'Alexa, Laugh'. Umjetna inteligencija će prvo reći 'Sure, I can laugh' (Naravno, mogu se smijati) te se potom nasmijati.

Znate, zato jer bi inače sve bilo prilično jezivo.

  • +3
Amazon Echo i umjetna inteligencija Alexa Izvor: Profimedia / Autor: James Copeland / Alamy

Najbizarniji dio priče o nasmijanoj Alexi je da se smijeh aktivira u potpunoj tišini, što isključuje mogućnost da asistent pogrešno reagira na zvučni podražaj.

Izgleda da živimo u eri nasmijanih terminatora...