FAA RIGOROZNIH PRAVILA

Amazon želi dostavu bespilotnim letjelicama, traži dopuštenje testiranja

14.07.2014 u 05:33

Bionic
Reading

U prošlogodišnjem intervjuu Amazonov CEO Jeff Bezos je u emisiji ’60 Minutes’ otkrio kako dugoročno Amazon ne planira potpuno ovisiti o dostavljačima paketa poput pošti, FedEx službe i sl. Njihov plan je bio iskorištavanje bespilotnih letjelica za manje pakete, no američka agencija FAA (Federal Aviation Administration) je baš nedavno najavila rigorozna pravila vezana uz bespilotne letjelice

U Amazonu su lani po objavi postojanja Prime Aira bili svjesni kako će FAA biti problematičan. Kompanija sada tvrdi kako letjelice mogu ići brzinom od kakvih 80km/h uz paket od kakvih 2,3 kilograma te ih želi testirati van restrikcija koje je stavila ova američka agencija.

Amazon želi nastaviti dalje razvijati prototipove letjelica, no za takvo što će morati dobiti posebno dopuštenje od FAA. Kompanija tvrdi kako su sastavili tim od robotičara, znanstvenika, aeronautičkih inženjera, stručnjaka za daljinsko upravljanje i jednog bivšeg NASA-inog astronauta, kako bi sudjelovali u istraživanju i razvoju Prime Aira te jednog dana korisnicima isporučivali pakete bespilotnim letjelicama.


Srećom po njih, FAA dopušta izradu peticije kojima bi se Amazon mogao staviti izvan postojećih striktnih pravila, ali samo pod uvjetom da ta peticija uspješno objasni kako bi javnost imala koristi od toga te da nikako ne utječe na javnu sigurnost. Nakon obrade takve peticije, FAA bi zahtjev otvorila za javno komentiranje.

Pismo koje su iz Amazona uputili za razmatranje i više detalja je moguće pronaći na izvornom linku