JE LI I TO KINDLE?

Amazon već testira svoj pametni telefon?

11.07.2012 u 10:31

Bionic
Reading

Div internetske trgovine je u ofenzivi. Uz drugu generaciju tableta Kindle Fire, ove godine bi - priča se - mogla krenuti i proizvodnja njihova pametnog telefona

Wall Street Journal piše kako bi uređaj mogao imati zaslon dijagonale između četiri i pet inča (između 10,1 i 12,7 centimetara). Idući iPhone navodno će imati zaslon veći od četiri inča, dok Samsungov Galaxy S III ima zaslon dijagonale 4,8 inča (12,1 centimetar).

Amazon svog aduta u borbi s Appelom i Androidima navodno već testira u suradnji s azijskim dobavljačima komponenti, među kojima je i kineska tvrtka Foxconn. Usporedo marljivo popunjava svoj patentni portfelj, kako bi se othrvao očekivanim pravnim izazovima.

Glasine o Amazonovu pametnom telefonu pojavile su se krajem studenog prošle godine. Tada se također spominjao Foxconn, a izlazak na tržište bio je predviđen za zadnji ovogodišnji kvartal.

Ako se to dogodi doista, ući će u vrlo oštru konkurenciju na raznovrsnom brzorastućem tržištu, kojim trenutačno dominiraju Appleov iPhone i Samsungovi uređaji iz serije Galaxy.

Nakon što je godinama bio predvodnik na tržištu e-knjiga i e-čitača, Amazon je lani ponudio i vlastiti tablet Kindle Fire na Androidu.

Polučio je veliki uspjeh tijekom blagdanske sezone, a i kasnije je nastavio s dobrim rezultatima, velikim dijelom zbog niske cijene (199 dolara, odnosno oko 1.135 kuna, naspram 499 dolara, odnosno oko 2.845 kuna, koliko košta iPad). Procjenjuje se kako su namjerno išli ispod cijene, računajući na povećanu zaradu od prodaje digitalnih sadržaja.