SUPERJEFTINO

Amazon priprema tablet za 350 kuna?

08.09.2015 u 15:48

Bionic
Reading

Novi uređaj sa zaslonom dijagonale šest inča (15,2 centimetra) mogao bi biti upola jeftiniji od sadašnjeg najjeftinijeg tablet računala iz serije Fire

Amazonu prodaja skupljih tablet računala ne ide baš dobro pa se, čini se, spremaju na promjenu taktike. Navodno za ovogodišnju blagdansku sezonu planiraju na tržište izbaciti modele sa zaslonom dijagonale šest inča koji će koštati 50 dolara.

To bi bio jedan od najjeftinijih uređaja iz te kategorije na tržištu i upola jeftiniji od modela Fire HD, također šestoinčnog.

Namijenjen je, razumljivo, kupcima koji tek ulaze u svijet tablet računala, kao i onima koji ga trebaju za obavljaju najjednostavnijih zadaća, poput surfanja internetom i gledanja video zapisa.

Za očekivati je kako će imati zaslon niže kvalitete i bateriju razmjerno kratkog trajanja u odnosu na skuplje modele, a moguće je i da će zvučnik biti mono umjesto stereo.

Osim superjeftinog šestoinčnog tableta u seriji Fire, Amazon planira pustiti na tržište i modele sa zaslonom dijagonale osam i deset inča. Planiran je bio i Kindle po cijeni od 50 dolara, ali to se pokazalo preskupim zahvatom.

Amazon se našao na udaru kritika zbog toga što je na tržište pustio pametni telefon Fire po istoj cijeni za koju je bilo moguće nabaviti iPhone, uz besplatnu godišnju pretplatu na servis Prime, koja inače košta 99 dolara.

Smartfon je zabilježio loše prodajne rezultate, čemu nije pomoglo i radikalno rezanje cijena, pa je Amazon bio prisiljen otpisati neprodanu robu u vrijednosti od 170 milijuna dolara.

Nakon toga su reorganizirali odjel za razvoj hardvera Lab126 i otpustili više inženjera koji su radili na razvoju tablet računala Fire, e-čitača Kindle, Fire TV-a i drugih uređaja. Za proizvodnju novog jeftinog tableta angažirali su tvrtke izvana, među kojima su Shanghai Huaqin Telecom Technology i Compal Communications. Potonji je surađivao s Appleom i Hewlett-Packardom.