MOBILNE TEHNOLOGIJE

Amazon bi uskoro mogao početi pratiti vaš telefon čak i ako nemate njihove aplikacije

01.10.2019 u 09:31

Bionic
Reading

Kompanija Jeffa Bezosa najavila je novu tehnologiju kojom je moguće lako pratiti mobilne uređaje, čak i bez pomoći instaliranih aplikacija

Amazon je prošlog tjedna u sklopu eventa vezanog uz novi hardver predstavio 'Sidewalk', novi bežični protokol koji povezuje male predmete i 'eero', najnoviji WiFi router kojeg kompanija prodaje svojim mnogobrojnim kupcima.

Sidewalk će prodane uređaje koristiti kako bi napravio posebnu bežičnu računalnu mrežu u kojoj svi uređaji međusobno komuniciraju kako bi prenosili podatke i to puno dalje nego sto sežu geopolitička područja. Prema Amazonu, kompanija je uz pomoć samo 700 uređaja uspjela pokriti područje veće od Los Angelesa, prenosi Business Insider.

U lovu na privatne podatke

Ovo je, naravno, pobudilo brojne prigovore, uglavnom sa strane zagovornika digitalnih sloboda poput analitičarke i aktivistice Liz O'Sullivan koja je novu vrstu mreže osudila kao još jedan pokušaj nadgledanja civila. Problem kod novog protokola je što on može pratiti korisnike čak i ako nemaju instaliranu Amazonovu opremu ili se pridružuju njihovim bežičnim mrežama. Vlasnici Wi-Fi mreža mogu pratiti sve obližnje uređaja čak i ako oni nisu na mreži - slično kao što smartfon može prepoznati obližnje mreže bez da se na njih prijavljuje.

Ako se kojim slučajem nađete blizu bežične mreže iz Amazona, kompanija može sakupljati inforamcije poput vaše MAC adrese. Ako ste koristili uređaj da skinete aplikaciju iz Amazona ili ako ste se na njemu prijavili na Amazuon, kompanija vas i dalje može pratiti samo pomoću vaše jedinstvene adrese koju je povezala s vašim profilom.

Razlozi za brigu

Tehnologija kojom vlasnici WiFi routera mogu pratiti obližnje uređaje nije ništa novo, no ono što je neobično je da kompanije stvaraju 'mesh' mreže pomoću uređaja koje korisnici koriste u svojim domovima. Povrh svega, Amazon je poznat po tome da je opsjednut lokacijom i ponašanjem svojih korisnika. Lokacijski podaci su vrlo važan alat za građenje korisničkih profila i ciljano reklamiranje, vrlo unosni posao kojim se bave najozloglašenije tehnološke kompanije na svijetu.

Za kraj, Amazon ima već hrpu ugovora s američkom policijom, predajući snimke ostvarene pomoću mreže Ring sigurnosnih kamerica.