SVAKE SEKUNDE

Alarmantne razine: Oceani se zagrijavaju kao da bacamo atomske bombe u njih

15.01.2020 u 12:18

Bionic
Reading

Tijekom zadnjih četvrt stoljeća svjetski su se oceani zabilježili zabrinjavajući porast temperature, a taj trend ne posustaje. Naprotiv

Nakon što su analizirali podatke od 1950. do 2019. godine, međunarodni tim znanstvenika objavio je kako je prosječna temperatura svjetskih oceana prošle godine bila za 0,075 Celzijusovog stupnja veća od prosjeka zabilježenog u razdoblju između 1981. i 2010. godine.

Povećanje naizgled nije veliko. Ali uzme li se u obzir ogroman volumen oceana čak i tako mali porast mora biti posljedica zapanjujuće velikog priljeva topline - 228 trilijardi džula, prema podacima istraživanja objavljenim u časopisu Advances in Atmospheric Sciences.

izvjesna budućnost

Tehnološki napredak je nazaustavljiv: Evo što će nam se sve dogoditi do 2030. godine

Pogledaj galeriju

Teško je zamisliti koliki je to broj i što bi mogao značiti pa su ga znanstvenici stavili u kontekst koji nam je ponešto bliži. Usporedili su tu količinu energije s onom koju je otpustila atomska bomba bačena na japanski grad Hirošimu 1945. godine.

Ta je bomba eksplodirala energijom od šest bilijuna džula. Količina topline koja je ušla u oceane u zadnjih 25 godina jednaka je 3,6 milijardi takvih eksplozija. U prosjeku, kao da smo svake sekunde tijekom tog razdoblja detonirali po četiri atomske bombe poput one koja je sravnila Hirošimu sa zemljom.

Ali, to nije kraj lošim vijestima. Iako je već doseglo alarmantnu razinu, zagrijavanje se i dalje ubrzava. Tijekom prošle godine zabilježeno je povećanje koje bi bilo ekvivalentno eksploziji pet atomskih bombi svake sekunde. Odnosno, kao da svaka osoba na Zemlji drži sto fenova za kosu stalno uperene u oceane.

Zbog toga se ledeni pokrivač našeg planeta topi brže, a razina mora raste. Život u oceanima izumire jer se ne može dovoljno brzo prilagoditi. Zbog povećane količine vode koja isparava nastaju jači uragani i tajfuni, kao i obilnije kiše, piše Futurism.