pazite li na digitalni trag?

Ako i obrišete Facebook, doći će netko drugi i skupljati vaše podatke

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 23.03.2018 18:21
  • Objavljeno 23.03.2018 u 18:21
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Iza sebe ostavljamo dugačak i bogat digitalni trag koji brisanje Facebooka neće ukloniti. Trebamo biti svjesni što radimo online i paziti na svoje podatke, poručuju domaći stručnjaci u jeku skandala koji je izazvalo neovlašteno dijeljenje osobnih podataka korisnika najveće društvene mreže na svijetu

Skandal oko tvrtke Cambridge Analytica pokazao je, između ostalog, kako su u Facebooku spremni prodati naše osobne podatke bez puno oklijevanja i onima čiji motivi nisu dobronamjerni. Je li vrijeme za gašenje i brisanje profila na najvećoj društvenoj mreži svijeta? Evo što kažu domaći stručnjaci.

'Svaka osoba iza sebe ostavlja dugački i bogati digitalni trag. Svejedno je ostavljamo li ga na Facebooku, Twitteru ili bilo kojoj drugoj društvenoj mreži ili pak surfajući internetom po stotinama web stranica koje imaju računalni kod za Google analytics kod i koje imaju istovjetni uvid kao što ima i Facebook', rekao je tportalu komunikacijski i IT stručnjak Marko Rakar.

Marko Rakar

Marko Rakar

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Ako i odlučimo obrisati Facebook, doći će netko drugi ili će se podaci sakupljati iz drugog izvora, uvjeren je Rakar. Na internetu i u digitalnom svijetu gotovo je besplatno prikupljati takve podatke, a oni uvijek mogu biti iskorišteni kako bi se rekonstruirali nečiji stavovi ili očekivano ponašanje.

'Za osobu prosječnog poznavanja informatike, koja ne barata niti osobito brine o svom digitalnom tragu, brisanje korisničkog profila na Facebooku je nevažno', poručio je Rakar.

Ipak, očekuje kako će skandal oko Cambridge Analytice za posljedicu imati istrage i promjenu zakonske regulative te kako će tvrtke poput Facebooka uskoro biti vrlo ograničene oko podataka koje smiju čuvati o korisnicima. 'Većina toga što je u Sjedinjenim Državama dopušteno već je sad u Europi potpuno ilegalno', zaključio je Rakar.

FRKA JE

U kakav se to skandal upetljao Facebook i šest stvari koje morate o tome znati

Pogledaj galeriju
7

Korisnici moraju paziti na svoje podatke

'Danas se sve više ide prema personaliziranom marketingu i podaci o korisnicima postaju jako snažno oružje u marketingu i oglašavanju. Naravno, cilj je zaustaviti svaku zloupotrebu tih podataka. U tom smjeru ide i Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (General Data Protection Regulation, GDPR) i to podržavam, ali realnost je da korisnici ostavljaju puno svojih informacija i na društvenim mrežama i na internetu. Korisnici moraju paziti na svoje podatke', rekao je tportalu Ilija Brajković, partner u agenciji za digitalni i internetski marketing Kontra.

Ilija Brajković

Ilija Brajković

Izvor: Kontra / Autor: Kontra

To što Facebook i druge platforme raspolažu njegovim podacima njemu ne predstavlja veliki problem. 'Korisnici oko toga recimo stvaraju preveliku buku bez potrebe i pričaju o toj 'privatnosti', a nisu svjesni da gube privatnost čim izađu na ulicu i čim se spoje na internet općenito.

Ako već moram vidjeti neki oglas, onda radije želim dobiti oglas koji ima veze s mojim interesima, a ne oglas koji je recimo isključivo namijenjen ženama. Ako oglašivač zna da sam ja muškarac, 31 godina i živim u Zagrebu i zanima me to i to, što je tu loše?', upitao se Brajković.

Brisati Facebook ili ne? Pitanje je sad

Što nam je onda činiti? Trebamo li se priključiti rastućem pokretu #DeleteFacebook ili samo slegnuti ramenima i nastaviti dalje kao da se ništa nije dogodilo?

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee

Izvor: Pixsell / Autor: Danny Lawson/Press Association/PIXSELL

S jedne strane, jasno je kako smo u svijetu besplatnih digitalnih servisa roba za prodaju postali upravo mi te kako Marku Zuckerbergu i sličnima ne treba vjerovati kad tvrde drukčije. Stroža zakonska regulativa možda će to ublažiti, ali dvojbeno je mogu li se okolnosti suštinski promijeniti bez uvođenja oblika plaćanja koji će nadomjestiti trgovanje osobnim podacima.

Čini se sigurnim kako bi se internetski krajolik u tom slučaju drastično promijenio u vrlo kratkom razdoblju. Možda bi mogao postao boljim, kao što se nada otac World Wide Weba Tim Berners Lee.

Uz to, skandal oko Cambridge Analytice daje naslutiti kako je te naše podatke razmjerno lako preobraziti u oružje specijalnog ratovanja koje male skupine ljudi s dovoljno resursa na raspolaganju mogu upotrijebiti za ostvarivanje vlastitih ciljeva, bili oni nama na korist ili štetu, a da mi toga ne moramo nužno biti svjesni. Ta je pomisao uznemirujuća u bilo kojem slučaju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!