VELIKO OTKRIĆE

AI dešifrirao riječ iz svitka starog 2000 godina: Evo što je pisalo

17.10.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Kada u rukama imate svitak koji je skoro 2000 godina bio zakopan pod gomilom vulkanskog pepela s Vezuva, koji je 79. zatrpao Pompeje, bit će ga prilično teško otvoriti bez da ga se ošteti, a kamoli čitati – no umjetna inteligencija je pronašla način. Kao rezultat vulkanske erupcije, toplina je transformirala stotine papirusnih svitaka iz knjižnice u gradu Herculaneumu u fosilizirane komade ugljika. Sljedećih 1700 godina svici su bili zakopani u blatu, sve do 1752. kada su konačno iskopani

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kentuckyju pokrenuli su izazov pod nazivom Vesuvius Challenge u ožujku - objavili su tisuće rendgenskih slika pougljenjenih, karboniziranih svitaka Herculaneuma zajedno s neistreniranim softverom umjetne inteligencije koji bi mogao otkriti što piše na svitku, za što će dobiti vrijednu nagradu, piše Science Alert.

Dva studenta osvojila su prve nagrade: Luke Farritor, student informatike na Sveučilištu Nebraska-Lincoln te Youssef Nader, student biorobotike na Slobodnom sveučilištu u Berlinu u Njemačkoj. I Farritor i Nader su neovisno jedan o drugome identificirali riječ 'πορϕυρας' (ili 'porphyras' koristeći moderne grčke znakove), što znači 'ljubičasta'. To je prva puna riječ dekodirana iz skripti pomoću AI softvera.

U starom Rimu ljubičasta je bila značajna boja, koja je često predstavljala bogatstvo i status. Smatra se i da bi se ta riječ mogla odnositi na halje ili rang, no bit će potrebna daljnja analiza svitaka da bi se to pouzdano znalo.

Farritor je trenirao model strojnog učenja na uzorku 'pucketanja' identificiranom na svitku u kolovozu – uzorku koji može označavati potez tinte. Kako je umjetna inteligencija otkrivala više pucketanja i poteza tintom, novi podaci o obuci značili su da je AI postao bolji u otkrivanju drugih uzoraka. Na kraju se pojavila riječ porphyras.

Nader je također koristio pristup strojnog učenja, ali je AI trenirao na oblicima koji su izgledali kao slova. Pomoću strojnog učenja je potaknuo AI da identificira nove uzorke, pokazujući mu kako bi ti uzorci trebali izgledati – čime je uspješno istaknuta riječ porphyras.

Uz dovoljno podataka za obuku, ovi AI motori mogu uočiti vrlo male varijacije u teksturi na rendgenskim slikama, otkrivajući poteze tinte koji nisu vidljivi ljudskom oku. Istraživači se nadaju da će uskoro biti otkriveno još više.

Glavna nagrada Vesuvius Challengea – 700.000 dolara – ide osobi koja može pročitati četiri ili više odlomaka iz jednog od ovih svitaka. Ako mislite da znate sve što je potrebno za dešifriranje teksta, možete i sami pokušati.

Ako se ovi svici mogu čitati bez otvaranja – zbog čega bi se vjerojatno raspali – mogli bismo otključati neprocjenjivo bogatstvo informacija o životu i učenju prije 2000 godina.