E-VJEŽBANJE

6 fitnes aplikacija koje će pokrenuti i najveće lijenčine

02.09.2013 u 10:38

Bionic
Reading

Lijenčine uvijek imaju neki izgovor za odgađanje tjelovježbe - od horoskopa pa do nedostatka vremena. No činjenica je da im samo treba dobar poticaj. Mi smo ga pronašli u nekim mobilnim aplikacijama

Tjelovježba je zdrava. To znamo svi. No ponekad se veoma teško natjerati na vježbanje. Teretane su skupe, ili su daleko, ili iziskuju vrijeme koje jednostavno nemamo. Stoga ne iznenađuje što se sve više ljudi odlučuje na one oblike tjelovježbe koji ne zahtijevaju posebne sprave ili članstvo u nekom klubu.

No, koliko god trčanje, planinarenje ili jednostavno brzo hodanje izgledalo privlačno, još uvijek je teško pronaći dobar motiv za ustajanje s kauča i stvarno bavljenje nekom od tih aktivnosti.

TechHive napravio je izbor šest mobilnih aplikacija koje su toliko jednostavne (a često i zabavne) za korištenje da će na kretanje natjerati i najveće lijenčine.

RunKeeper

Ova besplatna aplikacija za iOS i Android postala je nezaobilazna za sve one koji žele pratiti svoje fizičke aktivnosti na jednom mjestu.

Ne samo da će pratiti svaki vaš korak, već će izračunati i tempo kojim se krećete, koliko ste kalorija potrošili i da li ste se tijekom kretanja popeli na neku veću visinu (recimo obližnje brdo).

Rezultati tjelovježbe brižno se skupljaju i pretvaraju u statistiku, popis osobnih rekorda, virtualne nagrade, a možete se i uspoređivati sa svojim prijateljima i natjecati tko će neku udaljenost prijeći u najkraćem vremenskom roku.

Za one naprednije, postoji mogućnost plativog Pro računa koji onda nudi i osobne planove za tjelovježbu i još neke dodatne opcije.

Za početnike će i besplatni račun biti dovoljan.

GymPact

Ova besplatna aplikacija za iOS i Android usredotočila se na jedan od najboljih motiva za pokretanje lijenčina - novac.

Naime, za neostvarivanje tjednog cilja, GymPact će vas kazniti novačno. Minimalna kazna za propušteni termin za vježbanje je pet dolara (oko 27 kuna), no može biti i veća ako tako sami odlučite.

Ukoliko pak ostvarite zadani cilj za taj tjedan, GymPact nagradit će vas (ponovno novčano) za to što ste vježbali. Kad skupite 10 dolara (56 kuna) na računu, možete zatražiti da vam se novac prebaci na PayPal račun.

Princip je veoma jednostavan. GymPact zapravo preraspodjeljuje novac od onih koji nisu ispunili svoje ciljeve onima koji jesu.

A u tjelovježbu se broji bilo kakva aktivnost koja traje barem 30 minuta i tijekom koje se krećete barem 3,5 kilometara na sat (u prijevodu, lagana šetnja po parku broji se kao tjelovježba).

GymPact 'kontrolira' vježbate li povezivanjem s aplikacijom RunKeeper koja bilježi vaše kretanje. Osim hodanja odnosno trčanja, pod tjelovježbu računa se i kada se čekirate u teretani, sportskoj dvorani ili drugim fitnes lokacijama i tamo ostanete barem pola sata.

Kako biste dobili novac za svoje vježbanje, morat ćete GymPactu ostaviti broj svoje kreditne kartice ili PayPal računa.

Zombies, Run!

Samo trčanje po istom kvartu zna dosaditi. Pogotovo ljudima kojima je tjelovježba mučenje i trebaju dodatni poticaj kako bi s njom nastavili.

Upravo tu uskače aplikacija Zombies, Run! koja je po cijeni od 4 dolara (22 kune) dostupna i za iOS i za Android

Sve što morate napraviti je instalirati aplikaciju, priključiti slušalice na svoj pametni telefon (kako ne biste uznemiravali okolinu), pokrenuti misiju i trčati.

Dok trčite, priča oko grupe zombija koji vas progone polako se razvija. Tako ćete čuti korake koji vas prate, teško disanje ili druge čudne zvukove zombija koji će vam pomoći da se uživite u priču.

Tijekom trčanja 'prikupljate' predmete koji vam pomažu da 'izgradite' bazu i napredujete kroz 'igru'. Kroz 23 osnovne misije (i dodatnih 40 koje možete naknadno kupiti) bježite od zombija i pokušavate spasiti svijet.

Misije u svakom trenutku možete pauzirati i nastaviti kasnije, no ponekad će vam biti teško jednostavno prekinuti s trčanjem kad vas priča zainteresira.

MapMyRun

I uz zombije koji vas progone, činjenica da stalno trčite istom rutom može postati problematična i ubiti vam želju za vježbanjem. Kako biste to promijenili, isprobajte besplatnu aplikaciju MapMyRun.

Ova aplikacija za iOS i Android otkrit će vašu lokaciju i ponuditi vam niz ruta koje su pripremili i poslali drugi korisnici iz vaše blizine.

Pregledajte različite rute, odaberite onu koja vam najbolje odgovara po duljini ili težini i krenite novim putem.

PaceDJ

Tijekom trčanja, trkači često posežu za glazbom kako bi pronašli inspiraciju i zadržali tempo. No, koliko god pažljivo birali koje ćete pjesme staviti na svoju listu favorita, teško je procijeniti je li njihov ritam u skladu s vašim vježbanjem.

Tu uskače PaceDJ, aplikacija za koju ćete na iOS-u izdvojiti tri dolara (16,5 kuna), na Androidu jedan dolar (5,6 kuna), a koja će posao određivanja tempa i stvaranja liste favorita odraditi umjesto vas.

PaceDJ analizirat će pjesme koje imate na svom uređaju, odrediti njihovu brzinu i složiti listu koja će u potpunosti odgovarati tempu koji vam je potreban za vježbanje.

Aplikacija analizira vašu brzinu tijekom vježbanja i prilagođava pjesme tako da ćete tijekom sprinta slušati pjesme bržeg ritma, a tijekom hodanja one sporijeg ritma.

Tko zna? Možda bi vam PaceDJ mogao otkriti neke hitove koje ste potpuno zaboravili.

Charity Miles

Za dodatan poticaj na vježbanje možda će vam biti dovoljno saznanje da svojom tjelovježbom možete nekome pomoći.

Naime, besplatna aplikacija Charity Miles omogućava vam da za svaki kilometar koji pretrčite, prehodate ili prevozite biciklom, a koji će bilježiti zahvaljujući GPS-u, donirate određeni iznos nekoj od dobrotvornih organizacija koje su uključene u program.

Bez brige, to ne znači da ćete vi morati osobno uplatiti taj novac, već će to učiniti sponzori u vaše ime, a vi im možete zahvaliti objavom na Twitteru ili Facebooku.

Nije loše znati da znojenje i gunđanje tijekom trčanja kroz park pomaže ne samo vašem tijelu i zdravlju, već može pomoći i nekome drugome.

Odaberite jednu od aplikacije i krenite. Bit ćete zdraviji, a ujedno ćete se i zabaviti.