OD CIGLE DO PHABLETA

40 godina mobitela u jednostavnom videu

08.03.2014 u 11:21

Bionic
Reading

Dizajnerski tim iz Fueleda, kompanije zadužene za izradu mobilnih aplikacija, branding, izradu web aplikacija i dr. navodi da je dio ekipe postao nostalgičan u posljednje vrijeme. Stoga su odlučili napraviti kratki video uradak u kojem je prikazano 40 godina mobilnih telefona, s posebnim naglaskom na iPhone i Android konkurenciju iz novijeg doba

Istovremeno su se upitali i što krije sljedećih 40 godina. Osnivač kompanije Rameet Chawla smatra da ne zna kada će se to točno dogoditi - ali je samo pitanje vremena prije nego što mobiteli kao takvi postanu potpuno zastarjeli. Fueled je putovanje počeo uređajem DynaTAC iz 1974. godine, a video završava modelima iPhone 5s i Galaxy Noteom:

Glas iz ovoga je zapravo dio reklame iz osamdesetih vezan upravo za jedan od DynaTAC modela. Iako je prvi mobilni poziv uspostavljen još 1973. godine, trebalo je desetak godina da se pojavi prvi komercijalni uređaj - Motorola DynaTAC 8000X. Uređaj je pružao do pola sata razgovora i do osam sati u standby režimu rada - reklo bi se da smo ipak malo napredovali u tridesetak godina... ah da, vrijedi reći i da je uređaj nakon pražnjenja trebalo puniti desetak sati te da je koštao tadašnjih 3995 američkih dolara.

319229,318319,319082,319205
Video je nastavio s prikazom uređaja Hagenuk MT-200, koji je prvi mobitel s igrom u sebi. Koliki je udio mobilnih igara u aplikacijama na današnjim uređajima, ne treba ni spominjati. Svakako bitnim za Fueled su bili neki Nokia i Blackberry modeli, iako nije spomenuta 'legendarna Nokia 3310'. Posebno mjesto u ekipi iz Fueled zauzima i iPhone, koji je svojom pojavom 2007. po mnogima gurnuo svijet pametnih telefona unaprijed.

Malo tko je i mogao slutiti kako će se mobilni svijet razviti u ovo što jest danas. Mislite li da je neki mobilni uređaj 'nepravedno izostao' iz videa?