FINALE EUROBASKETA

Za kraj; Aco i Šapit očitali lekciju Cvitkoviću i Skansiju!

23.09.2013 u 21:45

Bionic
Reading

Na kraju Eurobasketa gledali smo odličnu košarku, za koju smo imali sreće da je u finalu bila popraćena jednako toliko dobrim komentiranjem, nešto na što se nismo mogli naviknuti tijekom samog prvenstva

Kada smo na našem portalu Tribina.hr pitali naše analitičare da iskažu svoje mišljenje o Eurobasketu, zanimljiv je stav izrazio korisnik Losovius, koji je imao samo riječi hvale za komentatore finala:

'Marko Šapit i Aleksandar Petrović potpuno su posramili Cvitkovića i Skansija te pokazali kako se profesionalno i kvalitetno treba odraditi košarkaški prijenos. Vidjelo se to na bezbroj primjera, ali neke stvari jednostavno su 'na prvu loptu' upadale u oči:

Prije svega, nisu jedan drugom upadali u riječ i na taj način stvarali konfuziju u eteru. Govorili su brzo, ali i jasno te se referencirali jedan na drugog, ne stvarajući time dojam, poput Cvitkovića i Skansija, da s vremena na vrijeme koriste komentatorski prostor za vlastita prepucavanja i stvari koje se tiču više njihovog osobnog odnosa. Drugim riječima, imali su dobar ritam koji su obojica bili sposobni održavati, a nijedan od spomenutog dvojca nije ga poremetio nepotrebnim komentarima ili presporim govorom

Također, i jedan i drugi izbjegavali su poštapalice i rečenice koje završavaju s riječima poput 'ha' ili 'je li tako', kao da ni sami nisu sigurni u ono što se događa. Umjesto toga, gledateljima su ponudili interpretaciju događaja na terenu umjesto da upitnim formama samo dodatnu zbunjuju i sami sebe i sve koji su ih prisiljeni slušati.

Ipak, ono što je za prijenos bilo najvažnije, komentatori se nisu obraćali jedan drugom, kao da sjede u nečijem dnevnom boravku s alkoholnim promilima u krvi koji nisu adekvatni za vožnju (a ni za mnogošto drugo), već su se obraćali gledateljima. U toj konstelaciji, bilo je jednako zanimljivo kao i simpatično čuti Šapita kako govori o tome da je zadnji koji zbog kilaže treba prigovarati Diawu, a sve samo jer su ti osobni izleti bili iznimka i pikanterija, kako uostalom i treba biti, a ne paradigma koja je ideja vodilja cijelog prijenosa.

Posebno je olakšavajuće za intelektualnu higijenu svakog od gledatelja bilo slušati manjak pretencioznosti u njihovim izjavama i fokus na samu igru. Tako da se ni jedan ni drugi nisu zaletavali s izjavama poput 'košarka je igra dodavanja, i šut je dodavanje…', nego su se držali onoga što se u tom trenutku zbiva na terenu. To je ne samo činilo stvar probavljivom nego i zanimljivom, pa i odavalo toliko potreban dojam profesionalnosti.

No najvažnija je stvar ipak bila stručnost. Tijekom cijelog susreta obojica su se odlično nadopunjavala, a Petrović je vrlo stručno, vješto i brzo uspijevao objasniti zašto je određena ekipa prešla na zonu, zašto su upali u probleme s rotacijom i gdje je eventualno koji trener pogriješio. Posebno je bilo zanimljivo čuti taktike koje je on sam, kao izbornik BiH, koristio protiv Litve, kako je postavio igru protiv njihove 'jedinice' Kalnietisa, kojeg je označio kao boljega razigravača nego šutera. Tijekom utakmice smo mogli vidjeti kako je i francuski izbornik koristio vrlo slične metode obrane, pa su time njegove riječi samo dobile na snazi. Također, odlična je bila interpretacija ključnih događanja tijekom utakmice, koji su je i 'prelomili', što je dovoljno bilo naglašeno, ali na čemu se nije pretjerano inzistiralo.

Sve u svemu, odlična utakmica kojoj je nedostajalo rezultatske neizvjesnosti začinjena s komentatorskim parom na razini. Nesreća u svemu je što je njihova kvaliteta zapravo samo donijela dodatnu agoniju svima nama koji volimo košarku jer sada znamo da smo ovako nešto mogli slušati tijekom cijelog natjecanja.'

Ako želite dati posljednji sud o Eurobasketu ili komentirati ostale sportske događaje, učinite to kod nas na portalu Tribina.hr.