SADA JE SLUŽBENO

Wimbledon donio najtežu odluku u povijesti turnira!

25.04.2023 u 20:25

Bionic
Reading

Wimbledon je službeno potvrdio 'tešku odluku' da dopusti ruskim i bjeloruskim tenisačima i tenisačicam igranje na ovogodišnjem Grand Slamu

Kao rezultat ukidanja zabrane, All England Club (AELTC) će donirati najmanje 500 tisuća funti dobrotvornim organizacijama za Ukrajinu i financirati smještaj za ukrajinske igrače na Wimbledonu.

Prošle godine organizator je zabranio igračima iz dviju zemalja nastup zbog ruske invazije na Ukrajinu i podrške Bjelorusije tom ratnom činu.

Zbog zabrane WTA i ATP kaznili su Wimbledon pa se turnir nije bodovao.

'Ovo je bila nevjerojatno teška odluka. Osobno kažem da mi je ovo bila vjerojatno najteža odluka tijekom mojeg predsjedanja', rekao je predsjednik Ian Hewitt na konferenciji za novinare.

Hewitt je objasnio da bi 1 funta od svake ulaznice išla pomoći za Ukrajinu, a plaćale bi se i dvije hotelske sobe za svakog ukrajinskog tenisača koji sudjeluje u Wimbledonu od kvalifikacijskih kola pa nadalje, za cijelu sezonu na travi. No te prijedloge treba tek usvojiti.

Ruski i bjeloruski igrači morat će potpisati izjavu da su neutralni po pitanju ruske invazije, da neće pokazivati potporu ratu niti primati sredstva od svojih država ili tvrtki koje podupire država, a zastave obje zemlje zabranjene su u Wimbledonu.

'Puno smo slušali povratne informacije od prošle godine. A ta povratna informacija ruskih i bjeloruskih sportaša bila je da su željeli izbor da mogu potpisati izjavu. Proveli smo značajnu količinu vremena u suradnji s tim igračima kako bismo osigurali da u potpunosti razumiju na što se potpisuju. U ovom trenutku imamo nekoliko igrača koji su u procesu potpisivanja ili su potpisali', rekla je izvršna direktorica AELTC-a Sally Bolton.