NEKE DRUGE GODINE...

Vukovar: Najljepša izvedba Moje domovine bez reprize

12.11.2016 u 13:29

Bionic
Reading

Feljton o vukovarskom sportu - uoči 25. obljetnice vukovarske kalvarije - pripada klubovima i pojedincima s hrvatske obale Dunava, no današnja epizoda posvećena je gostima koji su odigrali prvu utakmicu u tom gradu baš na najtužniji dan. Ove godine utakmica će izostati, no igrači će ponovno doći u Vukovar pokloniti se njegovim žrtvama

SPORTSKI FELJTON

Uoči 25. obljetnice vukovarske kalvarije tportal.hr vam nudi feljton sa sportskim pričama iz obnovljenog grada koji sugerira to da na krajnjem istoku Hrvatske i dalje funkcionira rasadnik vrhunskih sportaša te klubova koji preživljavaju i čekaju bolje dane. Sve priče pročitajte OVDJE.

Od onog odvratnog jesenskog dana 1991. svaki 18. studenog u Vukovaru je obilježen suzama, sjećanjem i nadom da se herojski otpor nikada neće morati ponoviti. A malonogometaši iz Vinkovaca i Zagreba prije dvije godine poštovanje žrtvama i herojima odali su onako kako najbolje znaju – utakmicom.

Navijački futsal fenomen odjeknuo je Zagrebom prije dva ljeta. Momčad Dinama je rasla, tribine blistale i iščekivala se proljetna bitka za prvu ligu u kojoj će (uz šibensku Crnicu i Potpićan) sudjelovati i plavi i vinkovačka Aurelia. No prvi susret sa Slavoncima došao je u Borovu, u prijateljskoj utakmici za pamćenje.

Inicijativa je došla iz Vinkovaca. Žarka želja da se malo oboja tužni dan našla je plodno tlo u Zagrebu i odmah je dogovorena prijateljska utakmica baš 18. studenog. Igrači i delegacije Dinama i Aurelije zajedno su prošli memorijalnu rutu i postavili vijence te navukli tenisice i odigrali utakmicu u kojoj rezultat nije bio važan. Zajedničko pjevanje evergrina 'Stoji grad' bilo je idealno zagrijavanje za dvoboj pred 500-injak gledatelja, a kraj je donio najljepšu scenu dana. S razglasa je krenula 'Moja domovina', suca dvoboja preplavile su emocije pa je na tribinu bacio svoj dres (HNS-ov, uljudno mu je odmah vraćen, te se gospodin pridružio navijačima na tribini), a malo zatim na tribinu su se popeli i igrači obje momčadi. Publika nasuprot ‘gostujuće’ tribine ostala je vidno ganuta. Nikakvog vrijeđanja ni provokacija nije bilo.

BBB otvara udrugu u gradu

Večer uočimemorijalnog vikenda, u četvrtak 17. studenog, vukovarski Bad Blue Boysiće otvoriti svoju udrugu u centru grada. Bit će to prva službenanavijačka udruga u Vukovaru, a posjetit će ju i brojni pripadnici grupekoji će organizirano doći odati poštovanje Vukovaru. U subotu će zatim preskočiti nogometni dvoboj s Istrom 1961 i u nedjelju bodriti futsalDinamo protiv Splita.

Pazilo se da se slučajno ne napravi bilo kakva šteta u dvorani s novim stolicama, skupljen je novac za jednog potrebitog Vinkovčanina, ostala je lijepa priča i novo prijateljstvo. Isti protivnici susreli su se i točno godinu kasnije, no u Vinkovcima. Ove jeseni sportski prijatelji su planirali povratak u Borovo, no nije išlo.

Iz Grada im je poručeno da je dvorana u Borovu zauzeta, a iz odbora za obilježavanje tužnog dana da su se trebali prijaviti na natječaj za sudjelovanje u memorijalnom vikend programu. Jesu, na vrijeme, ali nisu dobili odgovor... Dinamu dan kasnije (subota), kada se obilježava pad Borova, nikako ne odgovara jer već u nedjelju u prvenstvu dočekuje Split. Ove godine pridružit će se plavoj navijačkoj koloni u šetnji kroz Vukovar i zajednički položiti vijence na spomen-obilježja. S Vinkovčanima će u Borovu igrati neke druge godine.