Nevjerojatno

Vahid Halilhodžić ovakav kraj nije zaslužio; nije mu pomoglo ni to što ga je osobno nazvao marokanski kralj

11.04.2022 u 09:50

Bionic
Reading

Bosanskohercegovački nogometni stručnjak Vahid Halilhodžić na suveren je način odveo Maroko na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Maroko je u uzvratnoj utakmici zadnjeg kruga afričkih kvalifikacija pobijedio Kongo 4:1 te s ukupnih 5:2 osigurao nastup na mundijalu

Čuveni bosanskohercegovački trener, koji je jednu sezonu sjedio i na klupi zagrebačkog Dinama, uspio je izboriti četvrti uzastopni plasman na Svjetsko prvenstvo i to s četiri različite reprezentacije.

Dosad je to uspio s Obalom Bjelokosti, Alžirom i Japanom, a popularni Vaha sada je na završni turnir najboljih reprezentacija svijeta odveo i Maroko.

Nakon remija 1:1 u prvoj utakmici, u gostima, u uzvratu na domaćem terenu u Casablanci Maroko je svladao DR Kongo 4:1.

Na veličanstvenom uspjehu Vahi je osobno čestitao marokanski kralj Mohamed VI.

Marokanski kralj i Vaha razgovarali su na francuskom jeziku, a popularni trener objasnio mu je da su za ovaj uspjeh zaslužni svi igrači, ali i cijela nacija.

No Halilhodžić je posljednjih mjeseci bio često kritiziran, a spominjala se i njegova smjena. Jer Maroko početkom godine na Afričkom kupu nacija nije ostvario zapažen rezultat, pa se izborniku prigovaralo zbog izostavljanja najvećih zvijezda Hakima Ziyecha i Noussaira Mazraouija.

Od tri reprezentacije koje je dosad Halilhodžić odveo na mundijal, samo je s jednom na njemu i nastupio. Obalu Bjelokosti odveo je na SP 2010., ali je onda dobio otkaz prije turnira u Južnoj Africi jer je s najjačom afričkom reprezentacijom kiksao na kontinentalnom prvenstvu. Na SP-u u Brazilu 2014. godine nastupio je s Alžirom, prošao je skupinu, ali mu je u produžetku presudila Njemačka, koja se potom i okitila svjetskim zlatom.

Na prošli SP plasirao se kao izbornik Japana, ali do Dalekog istoka nije stigao, jer se uoči prvenstva razišao u mišljenju s vodstvom saveza, pa mu je uručen otkaz.

Međutim, kako javljaju marokanski mediji, nogometni savez ove zemlje odlučio je otpustiti Halilhodžića i odluka će biti službeno objavljena tijekom tjedna.

Marokanska javnost Halilhodžiću zamjera činjenicu da je iz reprezentacije otjerao velike zvijezde, a navijači traže njihov povratak, odnosno odlazak 69-godišnjeg trenera s klupe.

Predsjednik Nogometnog saveza Maroka Fouzi Lekjaa najavio je prije nekoliko dana da će za Maroko u Kataru igrati najbolji igrači koje ova država ima i da nitko nije nedodirljiv u nacionalnom sastavu, pa ni izbornik. Bez obzira na to što mu je i kralj osobno čestitao.

Jer Halilhodžić je ostao dosljedan.

'Nemam nikakvih komentara na to niti me to interesira. Vrijeme će pokazati svoje. Ja sam svoje odradio, rezultati su tu, nemam nikakvih problema', zaključio je Vaha.

A hoće li Vaha promijeniti svoju odluku o izbacivanju Hakima Ziyecha, Noussaira Mazraouija i Abderrazaka Hamdallaha iz reprezentacije? Još je ranije potvrdio da - neće!

'Žao mi je što ovu odluku nisam donio ranije. Ima neka granica koja se ne može prijeći', kazao je odlučno Halilhodžić.

Nešto kasnije još je za Sport Klub rekao:

'To je tako, znam kakvi su rezultati, a ovo sve ostalo, to su priče da se stvore i polemike. Da se ispričam što imam dobre rezultate?! Više je o tome degutantno i pričati. Ne zanima me to', rekao je Halilhodžić .